M i Halmstad kräver tillbaka Niclas Jansson som etta

Efter en dramatisk omröstning kom Halmstadmoderaternas årsmöte fram till att länsförbundet gjorde fel när valsedeln som medlemmarna röstat fram ogiltigförklarades. Årsmötet yrkar också på att Niclas Jansson ska få tillbaka sin placering som etta – med hjälp av partistyrelsen på riksnivå.
– Det här är en oerhörd upprättelse för mig, kommenterar han.

ANNONS
|

Enligt HP:s uppgifter var Halmstadmoderaternas årsmöte på Gullbrannagården inte lika välbesökt som nomineringsstämman i Tylösand för snart två månader sedan – men det ska ändå ha varit ett 90-tal medlemmar på plats.

Årsmötet antog valprogrammet, där det bland annat står att partiet ska respektera resultatet av folkomröstningen av hotellet – även om det blir ett nej – trots att det egentligen bara rör sig om en rådgivande folkomröstning.

Men den stora dramatiken på mötet uppstod när det skulle röstas om de sju motioner som kommit in. Som HP skrivit i förväg handlade fyra av motionerna om att Moderaternas länsförbund gått in och ersatt den lista som medlemmarna röstat fram.

ANNONS

I stället för en valsedel med Niclas Jansson i topp har länsförbundet, med ordförande Lars Püss i spetsen, bestämt att det ska vara en med Anna Fallkvist som etta. Dessutom har de, som HP rapporterat, bestämt att Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green ska avföras från alla listor och hotas av uteslutning.

På Halmstadmoderaternas årsmöte gav emellertid majoriteten stöd åt en motion om att man ska verka för att länsförbundets beslut dras tillbaka – bland annat genom att kontakt tas med partistyrelsen för Moderaterna i Sverige.

Det har än idag inte framlagts några godtagbara skäl för beslutet att inte respektera nomineringsstämmans vilja.

I motionen står att Halmstadmoderaterna tar officiell ställning för att M i Halland har ”agerat i strid med partiets regler, riktlinjer och policys”.

Först efter omräkning stod det klart att årsmötet antog motionen med en rösts övervikt för ja mot nej.

”Det har än idag inte framlagts några godtagbara skäl för beslutet att inte respektera nomineringsstämmans vilja”, står det bland annat i motionen.

Fel med uteslutningsprocess

Dessutom slås det fast i den antagna motionen att det var felaktigt att väcka en uteslutningsprocess mot den avpolletterade trion Jansson, Lindell och Green.

– Att Halmstadmoderaternas högsta beslutande församling slår fast det här betyder väldigt mycket för mig efter den här jobbiga tiden, kommenterar Niclas Jansson för HP.

Ytterligare två motioner på samma tema, fast med bland annat tillägget att stadgarna behöver göras om så att det finns möjlighet att överklaga beslut från länsförbundet, vann också gehör av majoriteten på årsmötet.

ANNONS

Portad från årsmötet

– Det skulle vara mycket förvånande om inte partistyrelsen nu granskar hur Moderaterna i Halland har skött den här historien. Jag har svårt att se hur partiet på riksnivå ska kunna blunda för att Halmstadmoderaterna säger att de blivit överkörda av länsförbundet, menar Niclas Jansson, som själv inte var på årsmötet.

– Jag hade gärna velat vara på plats, men jag var förbjuden av ordföranden Christofer Lundholm, förklarar han.

Niclas Jansson visar meddelanden där det hänvisas till en paragraf om att den som utreds för eventuell uteslutning saknar rösträtt och måste pausa sina förtroendeuppdrag i partiet.

– Där står inget om att man inte får gå på möten, men de har tagit på sig tolkningsrätten, kommenterar Niclas Jansson.

Lundholm säger dock till HP att Jansson har missuppfattat honom, och att han visst hade rätt att gå på årsmötet.

”Ingen praktisk betydelse”

Efter omröstningen på årsmötet ska Peter Hemgard, partiombudsman för M i Halland, ha sagt att motionerna inte har någon praktisk betydelse eftersom det inte står något i stadgarna om att beslut från förbundsstyrelsen går att överklaga.

När HP ringer upp honom vill han dock inte bekräfta detta.

– Jag har inga kommentarer till medier. Sådant här är interna frågor, säger Peter Hemgard.

ANNONS

Domstolsprövning

Vid mötet lyftes dock frågan om att flera medlemmar i Halmstadmoderaterna undersöker möjligheterna att gå till domstol för att få prövat om M i Halland har brutit mot föreningsrättsliga principer kring bland annat likabehandling av medlemmar.

Tidigare har toppmoderaten Andreas Bergman, som är juristutbildad och arbetar som åklagare, sagt i HP att partistyrelsen bör granska länsförbundets beslut – som han kallade ”odemokratiskt”.

– Det finns en möjlighet för förbundsstyrelsen att inte följa nomineringsstämmans beslut, men det är tänkt som en säkerhetsventil om det skulle ha förekommit fusk eller oegentligheter. Något bevis eller underlag för att det skulle vara på det viset har förbundsstyrelsen inte kunnat presentera, hävdade Andreas Bergman i HP.

LÄS MER:Avslöjanden om Fallkvist har inte fått Püss att tänka om

LÄS MER:Motioner kräver att medlemmarnas valsedel ska gälla

LÄS MER:Bergman upplevdes som partisk när han krävde City-ordförandens avgång

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS MER:Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

ANNONS