Medeltidsspel i solsken lockade stora som små

Tornerspel, pilskjutning och sagostund i skogsmiljö - på helgens medeltidsspel på Primus Victus stod barnen i fokus.

ANNONS
|

Hästhovarna dundrar fram över banan och den svartklädde riddaren lutar sig åt sidan och siktar med sitt svärd. Jubel bryter ut i publiken på läktaren när hon med svärdet lyckas fånga alla de uppställda ringarna. Motståndarlaget skriker förolämpningar som blandas upp med den bombastiska medeltidsmusiken som ljuder över området.

Det hade kunnat vara en vanlig festdag med tornerspel på medeltiden men bland åskådarna blandas de medeltida yllekapporna och ringbrynjorna med sommarshorts och barnvagnar. Platsen är medeltidsbyn Primus Victus utanför Halmstad som i helgen anordnade medeltidsspel för andra året i rad. När tornerspelet, iscensatt av riddarsällskapet Eques Fortem, avslutats välkomnas barn och föräldrar in på banan för att prova hjälmar, hålla i svärden och klappa hästarna. Lova, 7 år, tycker det är roligt.

ANNONS

- Jag har hållit i svärdet. Det var tungt. Men jag är stark, säger hon.

Temat för årets medeltidsspel är Barnens Medeltid och ponnyridning, miniriddarspel för barn och gycklarskola är bara några exempel på alla aktiviteter. Vid pilskyttet ringlar sig kön lång den här lördagseftermiddagen.

- Det här har jag velat prova på länge, säger Sara Billengren, 11 år från Halmstad, medan lillasyster Sara, 7, försöker bemästra bågen.

Mamma Sapna Billengren är jättenöjd med dagen.

- Det är ett billigare alternativ till Medeltidsveckan. Dessutom är det lärorikt, ungarna får lära sig en massa om medeltiden. Och mamma också, säger hon och ler.

På marknadsplatsen ligger rader av stånd där man kan köpa pilbågar med tillbehör, te och kryddor från Mellanöstern, godis, tyger och hantverk. Från matstånden lockar grilldofter och framför "Kött och bröd" är kön lång. 26 stycken utställare deltog i årets spel.

Gabi Ermlich från Halmstad är där med sina två barnbarn Charlie och Ebba på besök från Skåne.

- Det är en härlig familjedag! säger hon.

ANNONS