Ny idrottshall ska byggas vid Brearedsskolan

Nuvarande idrottshall bedöms vara i dåligt skick. Nu är beslut fattat om att en ny ska byggas i Breared/Simlångsdalen inom fem år.
– Detta är väldigt positivt, den nuvarande är liten och sliten, säger Tania Bengtsson (V).

ANNONS
LocationSimlångsdalen|
|

I samband med samhällsbyggnadsutskottets senaste möte togs beslut om att uppdatera den så kallade lokalförsörjningsplanen, lofsen. Dokumentet ligger till grund för planeringen av till exempel skolor, idrottshallar och äldreboende.

Den största nyheten i planen är att en ny idrottshall ska byggas i Breared/Simlångsdalen och att Brearedsskolan ska byggas ut. Beslutet fattades av utskottet med anledning av att barn- och ungdomsnämnden påpekat dessa behov.

Vänsterpartiets förslag

Alla partier var eniga om att antalet elevplatser behöver utökas och att detta ska ske senast 2027. Däremot var inte politikerna överens om när en idrottshall ska byggas. V yrkade på att den skulle stå klar någon gång mellan 2023–2025.

ANNONS

– Vi la det här förslaget redan i samband med fjolårets arbete med lofsen och hade med den i vår budget. Vi tycker att det är så pass akut att vi inte kan vänta till 2027, säger Tania Bengtsson.

C och M ville å sin sida att idrottshallen och utbyggnaden av skolan skulle gå hand i hand.

– Vi vill samla allt kring 2027 för jag tror att det finns finesser med att rent byggnationsmässigt genomföra det samtidigt. När man talar om idrottshall handlar det förstår om lokaler som skolan ska använda men även föreningslivet. Jag tror att man hade fått till det med bäst ekonomi och minst inskränkning på området genom samlad byggnationstid, säger Jenny Axelsson (C), ordförande.

Stöd av S och SD

V fick dock stöd av både S och SD.

– Idrottshallen i dag är i dåligt skick så vi är glada att vi fick igenom det här nu, att man i ett så tidigt skede som möjligt kan få fram en ny idrottshall till glädje för både skolbarn och föreningsliv, säger Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande.

Även Fabio Ishaq (SD) är nöjd.

– Vi tycker att det här är ett jättebra beslut, vi i SD hade en hall i Simlångsdalen på förslag redan i fjolårets budgetprocess, men då gick det inte igenom, säger han.

ANNONS

Allianspartierna reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget.

Fakta: Sammanfattning Lofsen

Grundskolan: Kommande tio år planeras en ökning av totalt 7 000 elevplatser i grundskolan. Getingeskolan tidigareläggs, från 2026 till 2022. Ranagårdsskolan beräknas stå klar 2023 med 832 elevplatser. Nya grundskolor planeras bland annat i Folkparken/Frennarp, vid Kattegattgymnasiet, på Fyllinge och i Snöstorp/Andersberg.

Förskolan: Antalet platser är i fas. En planerad förskola på Fyllinge, fjärde kvadranten, flyttas från 2022 till 2028 medan en planerad förskola på Andersberg tidigareläggs, från 2027 till 2025.

Gymnasieskolan: Sannarpsgymnasiet byggs ut med 100 platser år 2023 och ytterligare 200 år 2025. Byggprogrammet på gamla Kattegatt flyttas till Kristinehedsgymnasiet som därmed utökas från 180 till 540 elevplatser.

Särskilda boenden: 274 platser behövs kommande tio år. Ett äldreboende planeras i Ranagård 2023. Det planerade äldreboendet i Getinge flyttas fram, från 2025 till 2027.

Grupp- och servicebostäder: Behov finns av ett 20-tal nya platser fram till 2029.

Det totala investeringsbehovet för skolor, förskolor och särskilda boenden beräknas uppgå till cirka fem miljarder kronor fram till 2029.

ANNONS