Foto: Jörgen Alström
Foto: Jörgen Alström

Oenighet om barbod framför Tre hjärtan

Tre hjärtan får ha sin barbyggnad framför korsvirkeshuset den här säsongen också.

ANNONS
|

Den borgerliga majoriteten i byggnadsnämnden körde över oppositionen och byggnadskontorets tjänstemän.

– Vi godkände ansökan med den begränsningen att den bara gäller säsongen 2017. Det görs en jätteomdaning av Stora torg och sedan vet vi inte hur torget kommer att användas, säger Kjell Helgesson (C), ordförande i byggnadsnämnden.

– Ägarna till Tre hjärtan har fått upplåtelse för sin uteservering intill huset, vilket innebär att gäster kan gå in i restaurangen för att beställa. Då behövs inte längre barbyggnaden på torget. Den har aldrig varit särskilt väl anpassad till torgmiljön, förklarar Christer Sernemyr (S) oppositionens argument för att avslå ansökan.

Tidigare har uteserveringen varit hänvisad till en plats en bit ifrån restaurangbyggnaden. Det har berott på att kommunen velat ha ett fritt gång- och cykelstråk från Kyrkogatan längs med Tre hjärtan-husets fasad. Under dessa förhållanden har boden varit befogad för att serveringen skulle fungera. I samband med ombyggnaden av busshållplatserna har man ändrat upplåtelsen för serveringen.

ANNONS

Byggnadskontoret anser att den aktuella barboden, som är av svart trä och åtta gånger fyra meter stor, förvanskar intrycket av Stora torg. Av tjänstemannaskrivelsen framgår att kvarteret ingår i ett paragraf 38-område, som omfattar hela stadskärnan. Den innebär att en kulturhistorisk byggnad, som Tre hjärtan-huset, inte får förvanskas genom bebyggelse i grannskapet.

Det står även i den aktuella detaljplanen att Stora torg är historiskt, funktionellt, socialt och estetiskt stadens viktigaste rum. Därför bör man också ägna den största omsorg åt utformningen av torgrummet och dess fasader, enligt tjänsteskrivelsen.

Ägarna till Tre hjärtan har framfört att deras arbetssituation kommer att försämras och deras intäkter minska om de inte får ha barboden på torget. De hade ansökt om att få säsongslov för uteserveringen mellan 10 april och 15 oktober årligen till och med 2021.

ANNONS