Överraskande toppnamn för lokalpartiet

Svaret på frågan om Fabio Ishaq eller Niclas Jansson ska stå överst på valsedeln för Halmstads Lokala Parti stavas Leif Liljebrunn.
– På ett par veckor fick jag 3 000 personer att gå med i aktionsgruppen för Eketångaskogen. Jag vill skapa samma engagemang för att göra hela Halmstad bättre, säger han.

ANNONS
|

När det stod klart att topptrion som sparkats ut från Moderaterna går över till Halmstads Lokala Parti undrade säkert många om partiets grundare Fabio Ishaq skulle ha sitt namn överst på valsedlarna eller om han skulle släppa fram M-medlemmarnas framröstade etta Niclas Jansson.

Det överraskande svaret blev ett tredje namn: Leif Liljebrunn, en 62-åring som är född och uppvuxen i Halmstad.

– Med tanke på att både jag och Niclas hoppat av andra partier efter interna strider hade det lätt blivit fokus på det splittrade SD eller M om någon av oss stått som etta – trots att vi inte anser oss ha gjort något fel. Leif kan i stället koncentrera sig på politiska sakfrågor och blicka framåt, säger Fabio Ishaq.

ANNONS

Det måste handla om en framträdande position om jag ska engagera mig. Jag vill inte sitta på avbytarbänken.

– För ett par veckor sedan frågade Fabio om jag var intresserad. Jag svarade då att det måste handla om en framträdande position om jag ska engagera mig. Jag vill inte sitta på avbytarbänken – ska jag vara med är det all-in som gäller, säger Leif Liljebrunn med tydlig Halmstaddialekt.

Fabio Ishaq förklarar att det som lockar med Liljebrunn är bland annat hur han lyckades lyfta frågan om att stoppa bostadsplanerna i Eketångaskogen.

Granne med Eketångaskogen

Fakta i det fallet är samtidigt att Liljebrunn själv, sedan slutet av 1990-talet, bor granne med det omtalade, jättelika skogsområdet. Hans villa i Sandhamn, med nästan 300 kvadratmeters boyta, har en tomt bara 100 meter från strandlinjen och 200 meter från Per Gessles berömda adress.

Kan inte dina kritiker säga att du bara kampanjade i egen sak och ifrågasätta hur det ska kunna omsättas till att gälla hela Halmstad?

– Mitt engagemang för att rädda Eketångaskogen handlade verkligen inte om att jag var rädd för att få nya grannar, svarar Liljebrunn.

– Jag satte mig in i fakta om skogen ur ett hållbarhetsperspektiv och utifrån att människor från hela Halmstad nyttjar den. Det ledde i sin tur till att jag borrade ner mig i översiktsplanen och såg en massa brister i processen och hur otydliga gränsdragningarna är mellan vad politikerna respektive tjänstemännen ska göra, fortsätter han.

ANNONS

Men om du nu vill utgå från fakta, hur kan du då bortse från att man ville bygga där folk vill bo? Eller orättvisan i att de som bor på Öster har mindre än 100 kvadratmeter grönytor per invånare, medan man inte ska få röra ett träd i Eketångsskogen trots att de som bor på Väster har över 400 kvadratmeter grönt per person?

– Man kan inte rycka ut några fakta på det sättet utan att se till helheten. Ska man titta på orättvisor och problemen med segregationen måste man gå till botten med varför integrationen har misslyckats, säger Liljebrunn.

– Att bygga hyresrätter i den skyddsvärda skogen hade inte löst några sociala klyftor. Redan i dag är Halmstad den kommun i Sverige som har högst andel hyresrätter i förhållande till bostadsrätter – och ändå har vi stora problem, tillägger han.

Hjälper företag att växa

För några år sedan blev företaget ZetaDisplay, som håller på med digital kommunikation och där Liljebrunn varit vd i ett dussin år, uppköpt av ett engelskt företag.

– Jag bestämde mig då för att som 60-åring bara syssla med sådant jag tycker är roligt, förklarar han och berättar att han numera är styrelseordförande för ett halvdussin företag, varav ett par är börsnoterade.

ANNONS

– Jag hjälper dem att växa.

Medlem i Moderaterna

Genom arbetet med att sätta sig in i översiktsplanen väcktes också ett intresse för politiken – där han fram tills helt nyligen var medlem i Moderaterna.

– Jag är rätt pragmatisk och vill jobba tvärpolitiskt. Om någon tycker det är viktigt med en ideologi så ska vår vara fakta och sunt förnuft.

Tror du själv att det finns någon fråga där Halmstads alla 100 000 invånare kan vara nöjda med lösningen?

– Vi måste säkert kompromissa, men kommunen kan bli mycket bättre på att förklara varför man gör på ett visst sätt, menar Liljebrunn.

Vi ska presentera ett långsiktigt visionsdokument som bygger på att invånarna styr kommunen – och inte tvärtom.

När det gäller frågor kring partiets valprogram och hur de ska bedriva valrörelsen ber han att få återkomma.

– Det får bli en cliffhanger ett tag till. Men vi ska presentera ett långsiktigt visionsdokument som bygger på att invånarna styr kommunen – och inte tvärtom.

Tittar man på era tio översta namn har alla en bakgrund inom SD eller M. Hur tvärpolitiskt är det?

– Vi har inte funnits mer än några månader och vi drog igång precis före en valrörelse, så det var inte lätt att locka folk från andra partier. Men efter höstens val kommer det nog att hända saker inför framtiden med tanke på de diskussioner vi för med personer som i dag har andra partibeteckningar, säger Ishaq och förklarar att han ska stå kvar som partiledare.

ANNONS

Har inte MP:s språkrörsmodell med delat ledarskap avskräckt er?

– Nej, vi tror inte att vår modell blir otydlig. Jag ansvarar för att organisera partiet och bygga upp ett lag, medan Leif kan fokusera på att föra ut vår politik, säger Ishaq.

Kön spelar ingen roll i det här fallet. På listan går vi bara efter kompetens, erfarenhet och engagemang.

Varför har ni fyra män i topp i stället för att köra ”varannan damernas”? Är det inte viktigt med jämställdhet?

– Visst är det viktigt, men kön spelar ingen roll i det här fallet. På listan går vi bara efter kompetens, erfarenhet och engagemang, säger Ishaq.

Det slogs på stora trumman när Halmstads Lokala Parti värvat trion som M-medlemmarna röstat upp högt – men de tre får ändå ganska blygsamma placeringar i det nystartade partiet.
Det slogs på stora trumman när Halmstads Lokala Parti värvat trion som M-medlemmarna röstat upp högt – men de tre får ändå ganska blygsamma placeringar i det nystartade partiet. Bild: Jari välitalo

Den utfrusna M-trion röstades fram som etta, trea och fyra i stans näst största parti. Varför får de så blygsamma placeringar som trea, sexa och åtta hos er?

– De ställer upp på vårt tankesätt om laget före jaget. I och med att alla beslut ska diskuteras och tas i gruppen är det inte så stor skillnad på placeringarna, säger Liljebrunn.

Noterbart med partiets valsedel är också att en av ledarna för hotellmotståndet, Rutger Herlin, står på elfte plats.

LÄS MER:Utfrusen M-trio går över till Halmstads Lokala Parti

LÄS MER:”Ideologierna är visst viktiga för hur folk röstar lokalt”

LÄS MER:Andréa Skoglund överklagar Försäkringskassans krav

LÄS MER:M kovänder om Eketångaskogen

LÄS MER:Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

LÄS MER:Kommunråd kritiserar SD: ”Har suttit i baksätet och sovit”

LÄS MER:KD säger nej till bostäder i Eketångaskogen

LÄS MER:Halmstads översiktsplan väcker engagemang

LÄS MER:Kritik mot Halmstads nya översiktsplan: ”Heltokig”

LÄS MER:Eldsjäl hålls utanför ledningen för hotellmotstånd

Fakta: Valsedeln för Halmstads Lokala Parti

1. Leif Liljebrunn

2. Fabio Ishaq

3. Niclas Jansson

4. John Andersen

5. Andréa Skoglund

6. Josefin Green

7. Karin Lindahl

8. Robert Lindell

9. Ada Larsson

10. Ulf Holmgren

11. Rutger Herlin

12. Lars Björk

13. Eva Wijk Maclean

14. Wisam Tomi

15. Magnus Jacobsson

16. Helena Thein Hallberg

17. Jenny Ramberg

18. Joacim Lundvall

19. Suzana Johansson

20. Peter Bengtsson

21. Robert Lindahl

22. Else-Marie Bouvin

23. Krekor Najarin

24. Johan Josefsson

25. Ronni Söderberg

26. Björn Frölich

27. Göran Andersson

28. Carina Broberg-Pedersen

29. Ulf Schlyter

30. Gert Hallberg

31. Roger Andersson

32. Sören Pedersen

33. Magnus Axelsson

34. Roland Adler

35. Lars-Gunnar Malmström

36. Claes Söderlind

ANNONS