Pandemin hindrar inte konstnärerna från att visa upp sin konst

Det blev ännu en corona-anpassad konstrunda i Halland. Ett 90-tal konstnärer knutna till Konstliv Halland ställer ut under Kristi himmelsfärdshelgen.
Men det anordnas även fristående evenemang – som kollektivet Viltsnoks alternativa konstrunda på Söder.

ANNONS
|

Förra året flyttades konstrundan fram till hösten. Men i år är den stora konsthändelsen tillbaka på sitt traditionsenliga datum – Kristi himmelsfärdsdagen.

– Förra året var pandemin ny för oss alla. Nu har vi blivit vana vid att anpassa oss efter restriktionerna, och då kände vi att det var viktigt att vi fortsätter manifestera Kristi himmelsfärdsdagen som konstrundan i Halland, berättar Kajsa Jeppson, ordförande för Konstliv Halland och projektledare för konstrundan.

I år medverkar ett 90-tal utställare i hela Halland. Allt från keramik och textil till mer traditionella målningar visas upp på olika platser i länet.

Det är inte bara under torsdagen som evenemanget pågår. Även under helgen kan den som är nyfiken på konst besöka en utställning i närheten.

ANNONS

– Konstrundan är en fantastisk möjlighet att lära känna de konstnärer och konsthantverkare som verkar i vår omnejd. Det är ett trevligt tillfälle att se, ta del av och kanske till och med ta med sig hem konstverk, säger Kajsa Jepsson.

Alternativ konstrunda

Inte bara konstnärer knutna till Konstliv ställer ut under helgen. På Galleri 70 på Söder anordnar konstnärskollektivet Viltsnok sin alternativa konstrunda. Namnet Viltsnok är Konstliv stavat baklänges, och är tänkt att vara ett friare komplement till den traditionella konstrundan.

På torsdagen livesände kollektivet raku-bränning. Raku är en japansk keramikteknik som vanligtvis brukar locka många besökare till galleriet.

Enkelt uttryckt handlar processen om att man glaserar förbränd keramik som därefter läggs ner i en raku-ugn på cirka 900 grader. När godset tas upp i luften spricker glasyren och vackra krackeleringar uppstår av temperaturskillnaden.

– I vanliga fall får besökarna plocka varsitt verk som sedan bränns men med tanke på pandemin vågar vi inte bjuda in till det. Det brukar nämligen vara knökfullt med folk, berättar Modesty Sofronenkoff som ansvarar för raku-bränningen tillsammans med Ulrika Steijner Olsson.

Corona-anpassad konstrunda

Vid lunchtid på torsdagen befann sig flera besökare på galleriet på Söder. Två av dem var Gunilla Åberg och Camilla Rane.

ANNONS

– Det är trevligt med konstrundan. Det finns så mycket att titta på och det brukar vara väldigt varierat, säger Camilla Rane.

Hur tänker man kring att besöka sådana här evenemang med tanke på pandemin?

– Man är ju van vid det nu. Det gäller att tvätta händerna och hålla avstånd, då funkar det. Men man får ju besöka utställningarna i mindre sällskap än vanligt, säger Gunilla Åberg.

ANNONS