Politikerna i Halmstad vill se åtgärder för att få stopp på de olovliga fyrverkerierna. Detta efter ett kaosartat nyårsfirande 2020. Arkivbild.
Politikerna i Halmstad vill se åtgärder för att få stopp på de olovliga fyrverkerierna. Detta efter ett kaosartat nyårsfirande 2020. Arkivbild. Bild: Anders Andersson/HP Arkiv

Politiker i Halmstad vill se krafttag mot olovligt fyrverkeri

Kommunstyrelsen vill se åtgärder för att ytterligare begränsa användningen av fyrverkerier i Halmstads kommun. Bland annat ska möjligheten till ett totalt förbud utredas.
– Det är oacceptabelt att det är vilda västern i flera dagar, säger Jonas Bergman (M).

ANNONS
|

Nyårsfirandet i Halmstad 2020 var ur fyrverkerisynpunkt en bedrövlig och långdragen historia, det menar kommunens allianspolitiker. Under dagar både före och efter årsskiftet avfyrades nyårsraketer olovligen runt om i kommunen. Människor och djur i Halmstad plågades dagligen av ständiga smällar från fyrverkerier, framhåller politikerna.

LÄS MER: Garagelänga och balkong brann under ovanligt stökig nyårsnatt

– Väldigt många av oss har upplevt ett oerhört stök med fyrverkerier kring nyår. Det var nog värre än på många år. Det sköts fyrverkerier i flera veckor både före och efter nyårsafton, vilket också bidrog till omfattande nedskräpning i hela kommunen, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Politikerna vill se krafttag

Med anledning av fyrverkeristöket lyfte allianspartierna (M, C, L och KD) ett gemensamt initiativärende på kommunstyrelsens senaste möte.

Förslaget går ut på att hitta olika åtgärder för att minska användningen av fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor i kommunen. Kommunstyrelsens övriga partier ställde sig bakom initiativet.

– Vi behöver få ordning på det här tills nästa nyår. Det är oacceptabelt att det är vilda västern i flera dagar. Fram tills den sista april tar vi därför fram olika förslag på hur vi kan få bort det olovliga fyrverkeriet, säger Jonas Bergman.

LÄS MER: Larm om olovliga raketer belastar ledningscentralen

Totalt förbud ska utredas

Enligt nuvarande ordningsföreskrifter får man i Halmstad lov att fyra av fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton samt nyårsafton. Alla andra dagar krävs det tillstånd. Fyrverkerier är också totalförbjudna på vissa platser i kommunen om du inte har polistillstånd. Några exempel är i centrala Halmstad, i närheten av sjukhuset och vid ålderdomshem.

Det kommunen nu ska utreda är bland annat möjligheten till ett utökat eller totalt förbud av fyrverkerier, samt hårdare kontroller av försäljningen.

Politikerna vill också titta på möjligheten till alternativa arrangemang. I förslaget nämns ljusshower, som förekommer i andra kommuner.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till och om vi tror att åtgärderna kan hjälpa. Helt klart är det så att det måste till beslut för att stoppa det här okynnessmällandet, säger Jonas Bergman.

ANNONS

SD lade inget eget yrkande på mötet men föreslog att man inför tillståndsplikt för pyrotekniska varor alla dagar utom nyårsafton, och då endast mellan klockan 20–01. Partiet ville se åtgärden redan till påsk.

”Inskränka invånarnas frihet”

HP har tidigare rapporterat om Laholms kommun där fullmäktige beslutade att begränsa fyrverkerier till tre timmar kring tolvslaget på nyårsafton.

Beslutet ska prövas av förvaltningsrätten. Domstolen har tidigare rivit upp ett liknande beslut i Alingsås kommun. Kommunen ansågs gå för långt i att inskränka invånarnas frihet.

LÄS MER: Man vill skjuta raketer med barnbarnen

ANNONS