Bild: Jari Välitalo

Rätten byter inte ut nämndemän

Det blir inget byte av nämndemän för rättegången om trädfällning i Tylösand, trots att Jan Widiksons försvarare krävt detta. Lagmannen Pia Johansson har kommit fram till att ingen av nämndemännen är jävig.

ANNONS
|

HP berättade i förra veckan att Jan Widiksons advokat, Lars Kruse från Helsingborg, vänt sig till Halmstads tingsrätt för att få nämndemännen i målet om trädfällning i Tylösand utbytta.

Enligt Kruse är alla nämndemän som fått sina uppdrag av Halmstads kommunfullmäktige jäviga eftersom det är samma kommun som driver skadeståndsanspråk på 20 miljoner kronor gentemot Widikson och de tre andra som åtalats för grov skadegörelse i Tylösand.

För att Widikson ska få ”en objektiv och rättssäker prövning” har Kruse därför krävt att nya nämndemän ska hämtas från en annan kommun.

Inga politiska uppdrag

Nämndeman Per-Åke Pålsson har i ett yttrande till tingsrätten därefter kommenterat med att han ”på inget vis företräder Halmstads kommun” samt att han ”har inga politiska uppdrag och sitter inte med i någon nämnd”. Han har också påpekat att den som svurit domareden ska tillämpa de svenska rättsreglerna och inte ska låta sig påverkas av var den hör hemma politiskt.

ANNONS

Nämndeman Dan Hagung har i sitt yttrande kommenterat med att han endast ska döma efter det som framkommer under rättegången.

Nämndeman Else-Marie Bouvin har i sitt yttrande kommenterat med att hon inte anser sig jävig och att hon inte finner anledning att avsäga sig sitt uppdrag.

Nämndemän lottas

Åklagarna, Klas Lundgren och Sofia Corin, betonar i sitt yttrande att tingsrätten inte väljer ut nämndemän särskilt, utan att de lottas, och att de i ett sådant här lokalt mål ska vara från Halmstad, Laholm eller Hylte kommun.

”Att en domare (inklusive nämndemän) är mantalsskrivna i samma kommun som en part torde ej utgöra jäv”, skriver de.

Kommunens juridiska ombud, Sebastian Hallberg, skriver att frågan om nämndemännen utsetts enligt gängse rutiner redan har prövats av tingsrätten i mars.

”Kommunen motsätter sig bestämt i synnerhet alla förändringar som riskerar att föranleda att förhandlingen måste ställas in och skjutas fram”, skriver han.

Ingen är ledamot

I tingsrättens beslut inför rättegången, som är planerad att starta torsdagen den 3 september, konstaterar lagmannen Pia Johansson att invändningen om jäv mot nämndemännen ska avslås.

”Ingen av nämndemännen är ledamot av en nämnd eller styrelse som handhar förvaltningen av den angelägenhet som målet rör”, skriver hon.

ANNONS