Kjell Helgesson (C), ordförande i byggnadsnämnden, vill ta fram de nya riktlinjerna i dialog med krögarna och fastighetsägarna.
Kjell Helgesson (C), ordförande i byggnadsnämnden, vill ta fram de nya riktlinjerna i dialog med krögarna och fastighetsägarna.

Regler för uteserveringar förnyas

Arbetet med att bestämma hur stadens uteserveringar får se ut kommer att pågå hela 2017. - Riktlinjerna får gärna vara stadsdelsanpassade, säger Kjell Helgesson (C).

ANNONS
|

Regelverket kring Halmstads uteserveringar håller på att uppdateras. Teknik- och fritidsnämnden har redan nya riktlinjer och dessa styr bland annat hur uteserveringar får placeras längs Storgatan efter vårens ombyggnation.

Men även byggnadskontoret håller på att damma av sina gamla dokument.

- Våra gamla riktlinjer fastslogs 2004 och det är inte mycket i stan som ser ut som det gjorde 2004. Det är därför vi vill göra om riktlinjerna och göra det grundligt, säger Kjell Helgesson (C), byggnadsnämndens ordförande.

Nämnden ser över vilka serveringar som ska vara bygglovspliktiga samt de estetiska riktlinjer som styr hur uteserveringarna får se ut.

- Estetiken ingår i bygglovet och regelverket över vad som får sättas upp och inte. Det kan till exempel vara färgsättning och material, säger Kjell Helgesson.

ANNONS

Arbetet tar lång tid och beräknas pågå under hela 2017.

- Våra riktlinjer tas fram i dialog med krögarna och fastighetsägarna och baseras även på den medborgardialog som teknik och fritid genomför, säger Helgesson och tillägger:

- Jag ser inte att det behöver vara samma riktlinjer för Storgatan som för Lilla Torg, Stora torg eller Hamngatan. Riktlinjerna får gärna vara stadsdelsanpassade.

Riktlinjerna måste även rätta sig efter plan- och bygglagen.

ANNONS