Bild: Johan Persson

Riskabelt att parkera på ljunghed

Många är badsugna och därmed kan det vara svårt att hitta parkeringsplatser. Vissa väljer då helt sonika att ställa bilen på bland annat ljungheden på Hagön. Men det innebär en mycket stor brandrisk.

ANNONS
|

Antag att du tar bilen ut till några av våra fina badplatser längs kusten. Antag att varenda plätt redan är upptagna av bilar tillhörande andra varma semesterfirare.

Vad gör man då? Det är ingen bra lösning att ställa bilen på ljungheden på Hagön, som en HP-läsare har sett att vissa gör. Det är heller ingen bra idé att ställa bilen i högt gräs. Katalysatorn under bilen alstrar nämligen värme på 600–800 grader. Och trots en skyddande värmesköld, så blir det 300–400 grader varmt under bilden där det också finns avgasrör.

Värmen och avgaserna kan antända vegetationen. Så därför avråder räddningstjänsten från att ställa bilen i torr vegetation.

ANNONS

– Med tanke på att det bara är 15 centimeter mellan marken och undersidan av bilen, så är risken stor att det torra gräset eller ljungen antänds. Det är inget förbud mot att parkera i terrängen, men vi avråder helt från det. Vare sig gräset är kort eller långt så blir det en brandrisk, säger Robert Persson, brandinspektör på räddningstjänsten i Halmstads kommun.

Att bilen blir så varm och att det är en brandrisk, är något man får lära sig när man tar körkort, påpekar Robert Persson. Men eftersom kunskap kan vara en färskvara, så är det inte säkert att alla som kör bil är medvetna om denna brandrisk.

– Jag tror att det är förklaringen till att folk ändå parkerar i torr terräng. De vet inte hur farligt det är. Men med tanke på att en varmluftpistol kan antända trä vid 180–200 grader, så förstår man nog att katalysatorn på 300–400 grader utgör en brandrisk.

Det finns även ett annat problem i dessa torra tider, och det är att folk delvis blockerar räddningsvägarna intill stränderna.

– Det gör att vi och ambulans inte kan komma fram när det verkligen behövs och det är katastrofalt. Men folk i allmänhet visar inte hänsyn utan de ska ned till stranden till varje pris när det är varmt, och ställer sina bilar lite var som helst. Så det är bra om några till får upp ögonen för de här riskerna, tycker Robert Persson.

ANNONS
ANNONS