Socialdemokraternas budget ska styra Halmstads verksamheter nästa år. SD agerade kungamakare och drog tillbaka sin budget för att i stället stödja S-förslaget.
Socialdemokraternas budget ska styra Halmstads verksamheter nästa år. SD agerade kungamakare och drog tillbaka sin budget för att i stället stödja S-förslaget. Bild: Jari Välitalo

S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning

Socialdemokraternas budget ska styra Halmstads verksamheter nästa år. SD agerade kungamakare och drog tillbaka sin budget för att i stället stödja S-förslaget.
– Vi måste släppa fram det minst skadliga alternativet för Halmstads kommun, säger Fabio Ishaq (SD).

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Halmstads verksamheter ska rätta sig efter Socialdemokraternas budget nästa år. Det står klart efter onsdagens fullmäktige.

De sverigedemokratiska kungamakarna chockade församlingen och avgjorde budgetbeslutet. SD drog tillbaka sin egen budget för att stödja S-förslaget.

– Vi anser att S förslag är mycket mindre skadligt än övriga, trots sina brister. Eftersom inget annat parti är intresserat av att släppa fram vårt förslag drar vi tillbaka vår budget och väljer att stödja S budget, förklarade Fabio Ishaq.

Alliansen ställdes mot S

Omröstningen slutade med att Alliansens budgetförslag ställdes mot Socialdemokraternas, efter att Vänsterpartiets förslag och Miljöpartiets yrkanden röstats bort.

Förutom SD ställde sig V och MP bakom S-förslaget.

ANNONS

När förslaget var klubbat intog Stefan Pålsson (S) talarstolen. Han kritiserade minoritetsstyret i kommunen och krävde svar om framtiden. Samtidigt sträckte han ut handen.

– Vi hävdar inte att vårt block ensamt kan styra kommunen, men dagens omröstning visar att inte heller Alliansminoriteten kan göra det. Nu förväntar vi oss att Alliansen bjuder in till samtal. Vår hand är utsträckt, sa Stefan Pålsson.

SD:s besked kom inte som en överraskning, uppger han.

– De fullföljer det som de sagt i fullmäktige under ett halvårs tid, att de inte stödjer Alliansen längre. Så jag är inte förvånad. Alliansen är nu svaret skyldiga hur de ska få igenom sin politik. Kan man inte det, så ska man inte styra kommunen. Det är odemokratiskt.

Jonas Bergman (M) refererar till SD som ett parti i fritt fall.

– SD har antytt att de hellre vill röra om i grytan än fokusera på politiken. Därför säger de nu nej till alla våra satsningar på trygghetskameror, väktare ordningsvakter och trygghetsvandrare i Halmstad. Det är uppenbart att SD i Halmstad just nu är ett parti i fritt fall utan någon som helst ideologisk kompass, säger Bergman.

Fabio Ishaq kontrar:

– Det är snarare Jonas Bergman som är i fritt fall. Han måste komma till insikt om att vi är ett stort parti som han måste ta hänsyn till. Alliansen vill stöd utan att ens prata, det går vi inte med på.

ANNONS

Vänsterpartiet hade redan innan mötet beslutat att i andra hand stötta S-budgeten.

– Vi har förhandlat med S under ett tag. Om de ska få stöd från V så ska vi också påverka innehållet i politiken, och vi tyckte att deras förslag var tillräckligt bra, säger Tania Bengtsson (V) och pekar på satsningarna som görs på barn och unga, välfärd, klimat samt ställningstagandet mot en utförsäljning av HFAB:s fastighetsbestånd.

Skola, välfärd och bibehållen kommunalskatt

Den vinnande S-budgeten innebär 54 miljoner kronor mer än Alliansens förslag under 2021 samt bibehållen skattenivå.

Budgeten innehåller bland annat satsningar på skola, fler unga i arbete och en förbättrad arbetsmiljö inom välfärden.

– Halmstad står inför stora utmaningar och pandemin har visat vilken avgörande roll välfärden har. För oss går en stark välfärd före sänkt kommunalskatt, sa Krissi Johansson när hon presenterade förslaget.

I budgeten ingår också satsningar på trygghetssamordnare på Vallås och Andersberg, medel för att öka tryggheten på kommunens utebad samt ökade satsningar på Nattkaféet och ett arbete mot våld i nära relationer.

LÄS MER: S satsar på skola, arbete och välfärd i sin budget

Speciellt budgetmöte på grund av covid-19

Onsdagens budgetfullmäktige ägde rum i Halmstad Arena. På grund av den förvärrade coronasituationen och de skärpta rekommendationerna var mötet kraftigt begränsat.

ANNONS

Varje parti fick tio minuter på sig att presentera sitt budgetförslag. Därefter gick församlingen direkt till beslut. Ingen debatt tilläts.

Läs mer om övriga partiers budgetförslag:

Alliansen vill sänka skatten och satsa på välfärd

SD vill sätta tak på city och utreda tunnel under Nissan

Välfärd, förkortad arbetstid och höjd skatt i V-budget

MP vill satsa på kultur, skola och omställning

Axplock av övriga ärenden på kommunfullmäktige:

Avgiften för trygghetslarm höjs nästa år.

LÄS MER HÄR: Trygghetslarm har blivit en hundring dyrare på några år

LÄS OCKSÅ: Avgift för mat och hemtjänst höjs nästa år

Politikerna klubbade ett förslag om att ge kommunanställda en julgåva i form av ett presentkort på 1 000 kronor.

LÄS MER HÄR: Anställda tackas med julgåva som gynnar handeln

ANNONS