Hur mycket vatten som är säkert att dricka vid en viss PFAS-halt varierar mellan olika personer. Det är kroppsvikten som avgör. Här är det Gösta Kling i Söndrumsområdet som fyller sitt glas.
Hur mycket vatten som är säkert att dricka vid en viss PFAS-halt varierar mellan olika personer. Det är kroppsvikten som avgör. Här är det Gösta Kling i Söndrumsområdet som fyller sitt glas.

Så här mycket vatten kan du själv dricka varje dag – stora skillnader i Halmstad

PFAS-halterna i dricksvattnet varierar kraftigt beroende på var i Halmstad du bor. Med Hallandspostens mätverktyg här nedan kan du enkelt klicka fram hur mycket – eller lite – vatten som du och dina familjemedlemmar tryggt kan dricka.
– Den här typen av grova beräkningar görs ofta när man snabbt vill få en vägledning, säger toxikologen Mattias Öberg.

ANNONS
|

När Laholmsbuktens VA, LBVA, kontrollerar hur höga PFAS-halterna är i kranvattnet delar de in Halmstad i tre stora områden: Centrum, Söndrum och Öster. Hur påverkat vattnet är skiljer sig åt mellan områdena – särskilt mellan Öster och Centrum.

Hemliga gränser

LBVA vill inte berätta var i de här tre områdena som deras vattenprover tas, eller var gränserna mellan de olika områdena går. De hänvisar till sekretessen kring ledningsnätet. Men ordförande Magnus Rindom (S) kan ändå förtydliga en aning:

– Grovt kan man säga att Nissan fungerar som en gräns mellan mätområdena Centrum och Öster. Bor man på Nissastrand hör man dock oftast till Centrum på grund av vattenflödena. Även Söder räknas dit, medan Furet, Nyatorp och Frennarp bör räknas som Öster.

ANNONS

Nytagna prover

För att ta reda på hur mycket vatten som är tryggt att dricka för just dig ur PFAS-synpunkt behöver du alltså först lista ut till vilket område din bostad eller arbetsplats hör. Till din hjälp har du även Hallandspostens egna mätpunkter här nedan, så att du kan se vilken mätpunkt som ligger närmast:

Söndrum: Knut Peters väg 2. • Öster: Linnégatan 41. • Centrum: Bergsgatan 11.

Hur mycket vatten som är säkert att dricka vid en viss PFAS-halt varierar mellan olika personer. Det är kroppsvikten som avgör. Ett barn bör få i sig betydligt mindre än en vuxen. Ibland kan det handla om väldigt små mängder vatten innan man slår i taket för vad som anses säkert – och då är det viktigt att komma ihåg att det inte per automatik betyder att det är farligt att dricka mer. (Allt över en säker nivå är alltså inte detsamma som skadligt.)

Hallandspostens tabell tar hänsyn till WHO:s rekommendation att endast 20 procent av den PFAS du får i dig varje dag bör komma från dricksvattnet. Håller du dig inom den här vattenmängden har du alltså utrymme för PFAS även från andra källor i din vardag, som luft, damm och livsmedel.

ANNONS

Vattnet i maten ingår

Det är också bra att ha i åtanke att PFAS-halterna inom ett och samma mätområde kan variera, eftersom mätområdena är så stora. Bor du långt ifrån ett förorenat vattenverk kan du antagligen dricka mer än en som bor nära.

Toxikologen Mattias Öberg vid Karolinska institutet i Stockholm säger att allt vatten som man använder till matlagning, till exempel när man kokar ris, ska räknas in i mängden som anges i tabellen ovan.

– Det handlar alltså inte bara om det du dricker. Men resultatet ska ses som en vägledning, inte en fast gräns.

I beräkningsverktyget har vi använt PFAS-halterna från Hallandspostens egna provtagningar av de fyra vanligaste PFAS-ämnena, som kallas PFAS 4. Att vi valt våra egna mätvärden istället för LBVA:s, beror på att Hallandspostens prover är nytagna – och att vi dessutom kan redovisa de exakta mätpunkterna.

När Hallandsposten frågade folk på stan om deras tankar kring PFAS lät det så här:

För den som känner sig nedslagen över att snabbt komma över den säkra nivån av vatten, så finns det ljus i sikte. Senast den 1 januari 2026 ska ingen behöva ha mer PFAS i sitt dricksvatten än 4 nanogram per liter, vilket innebär att man tryggt kommer att kunna dricka betydligt mer vatten än i dag om man bor i område Centrum. Även i mätområde Söndrum blir det en förbättring.

ANNONS

– Oavsett område, så är det inga halter som signalerar ”oj, du kommer att bli sjuk på grund av PFAS” – även om halterna är en bit över vad som är rimligt i Centrum, säger toxikologen Mattias Öberg.

I nästa del: LBVA:s ordförande utlovar mer transparens – och förklarar hur Halmstad – med din hjälp – kan slippa ta det förorenade Mickedalaverket i bruk igen vid eventuell vattenbrist.

Så räknade vi fram mängden vatten

• Tolerabelt dagligt intag (Tolerable Daily Intake, TDI) är en uppskattning av mängden av ett ämne i dricksvatten eller livsmedel som inte tillsätts avsiktligt (till exempel föroreningar) som kan intas dagligen under en livstid utan att utgöra någon betydande hälsorisk.

• När Hallandsposten räknade fram hur mycket vatten man kan dricka utgick vi från PFAS-halterna i dricksvattnet hos våra testfamiljer. Sedan använde vi oss av Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndighetens (EFSA) mått för TDI för PFAS (0,629 ng/kg/dag) och räknade fram värdet för personer med olika vikt.

• Därefter räknade vi om värdena utifrån Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation, att max 20 procent av den PFAS vi exponeras för bör komma från dricksvattnet. Detta värde används för att vi också ska ha utrymme att få i oss PFAS från andra källor än dricksvattnet, som livsmedel och luft. Det är PFAS-halterna från Hallandspostens egna mätningar i områdena Centrum (16 ng/l), Söndrum (7,2 ng/l) och Öster (1,9 ng/l) som används i beräkningarna.

• Det är viktigt att minnas att halter över en viss nivå inte per automatik är farliga. Gränsvärden är satta för att vi ska vara på den säkra sidan och ha en marginal.

• Alla halter gäller PFAS 4, där fyra av de vanligaste PFAS-ämnena ingår.

MER OM PFAS:

ANNONS