Hans Schibli ser redan effekterna av det misstänkta miljöbrottet i Tylebäck.
Hans Schibli ser redan effekterna av det misstänkta miljöbrottet i Tylebäck. Bild: Simon Larsson

Så påverkas Nyrebäcken efter grävningen

Effekterna av grävningen i Nyrebäcken börjar redan göra sig till känna och Hans Schibli, vattenmiljöövervakare, skräder inte orden. – Jag har jobbat på länsstyrelsen i 30 år och detta kvalar in på min negativa topp-fem lista, säger han.

ANNONS
LocationTylebäck|
|

Som HP tidigare rapporterat om har kommunen skickat in en polisanmälan om misstänkt miljöbrott vi Nyrebäcken i Tylebäck. När Hans Schibli, vattenmiljöövervakare på länsstyrelsen i Halland, genomförde sin månatliga mätning av Nyrebäckens vatten märkte han skillnader längre upp i bäcken.

– Det är en tydlig dämningseffekt i bäcken. Vanligtvis brukar den forsa fram men nu rör sig vattnet knappt, säger Hans Schibli.

När han sedan började röra sig ner mot strandkanten för att se platsen där grävningen tagit plats upptäckte han anledningen till det hela. En liten kant gör att flödet av vatten stoppas upp.

– Det är ett väldigt stort ingrepp på naturmiljön. Det är väldigt tråkigt och ledsamt att folk kan få för sig att göra det. Det här är ett område där det är väldigt mycket folk som kan sin natur. Helt otroligt att man kan få för sig att göra det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag har jobbat på länsstyrelsen i 30 år och detta kvalar in på min negativa topp-fem lista.

Så påverkas Nyrebäcken efter grävningen

Fördämningen gör att vattennivån den sista biten ner mot havet är väldigt grund. Detta kan innebära problem för de fiskar som vandrar mellan havet och upp i bäcken.

– Det finns en risk att fisken blir exponerad för fåglar och blir uppätna på vägen. Tidigare var det lite djupare partier i böjarna, säger han.

Havsöringen är den dominerande arten i bäcken men det finns också plattfiskar, ål och lax som vandrar. Även grönling lever högre upp i bäcken. Han förklarar att dynamiken mellan sött- och saltvatten och sanden gör området till en väldigt artrik miljö.

– Det finns vandrande fiskar som är beroende av att ta sig mellan havet och åar på ett naturligt sätt och det är viktigt att det skyddas.

Havsöringens vandring från havet börjar inte ordentligt förrän till hösten och Hans Schibli hyser ett visst hopp om att naturen själv kan återställa bäcken.

– Kommer det en rejäl sommarstorm så kan det rätta till sig. Det är trist att naturen alltid ska anpassa sig efter människan, säger han och fortsätter:

– När det är en så fin miljö, låt det vara ifred. Det är därför folk kommer hit.

ANNONS

LÄS MER: ”Misstänkt miljöbrott i Tylösand”

ANNONS