SD:s föreslagna listetta utreds för att ha läckt alla beslut till M

Har SD Halmstads föreslagna listetta Andreas Ahlqvist läckt förhandsinformation till Moderaterna om hur partiet tänker rösta i olika voteringar? Den informationen har SD Hallands distriktsordförande Stefan Jägnert fått och anmält till Sverigedemokraterna på riksplanet.

ANNONS
|

HP skrev i början av veckan om att Andreas Ahlqvist är föreslagen som förstanamn på den lista till höstens kommunval som SD Halmstads medlemmar ska spika vid årsmötet den 12 februari.

LÄS MER:Fabio Ishaq slår larm till SD:s partisekreterare

Förutom att han sedan valet 2018 är ledamot i kommunfullmäktige, representerar han Sverigedemokraterna i barn- och ungdomsnämnden, i Destination Halmstads styrelse samt i kommunens säkerhets- och trygghetsforum.

LÄS MER:”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

Enligt vad HP erfar ska han dock vara föremål för utredning av partiets riksorganisation, kring huruvida han agerat illojalt mot SD.

Läckte om att Fabio skulle åka ur

Bakgrunden till detta ska vara uppgifter i en skrivelse som Ann-Charlott Mankell gjorde när hon fortfarande var gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige.

ANNONS

LÄS MER:Spänt inför SD:s årsmöte efter förra årets kupp

I skrivelsen står att Andreas Ahlqvist kontinuerligt haft kontakt med Moderaternas Jonas Bergman, Ann-Charlott Mankell och Christofer Lundholm, bland annat för att delge dem detaljer om SD Halmstads interna stridigheter – exempelvis att ”Fabio Ishaq med flera snart kommer att åka ur partiet”.

Vid valvakan 2018 satt Andreas Ahlqvist och Fabio Ishaq bredvid varandra. Det mesta talar för att det inte blir så vid årets upplaga i september.
Vid valvakan 2018 satt Andreas Ahlqvist och Fabio Ishaq bredvid varandra. Det mesta talar för att det inte blir så vid årets upplaga i september. Bild: Roger Larsson

Där står också att han ska ha läckt sådant som gjort det lättare för Moderaterna att agera strategiskt vid omröstningar med tanke på SD:s vågmästarposition.

På väg till Moderaterna

HP har sett skrivelsen, där det dessutom står att Moderaternas dåvarande vice gruppledare Christofer Lundholm flera gånger sagt att Ahlqvist är på väg att lämna SD för att gå med i Moderaterna.

LÄS MER:Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

Ann-Charlott Mankell bekräftar för HP att hon skrev dokumentet i slutet av sin tid inom Moderaterna.

Ann-Charlott Mankell säger att hon flera gånger fick information om SD:s interna angelägenheter av Andreas Ahlqvist (SD) när hon var gruppledare för Moderaterna.
Ann-Charlott Mankell säger att hon flera gånger fick information om SD:s interna angelägenheter av Andreas Ahlqvist (SD) när hon var gruppledare för Moderaterna. Bild: Jari Välitalo

– Visst tjänade vi inom M på att veta i förväg hur SD skulle agera, exempelvis att de skulle föreslå en satsning på byggnadskontoret så att vi kunde lägga med det i vår budget för att locka dem att rösta på den. Men generellt tycker jag att man ska vara lojal mot det parti man representerar, säger hon.

Jag ville inte ha in honom, eftersom man inte kan lita på någon som ständigt går bakom ryggen på sina egna

– Jag tryckte hela tiden på att jag inte ville ha in honom i vårt parti, eftersom jag menar att man inte kan lita på någon som ständigt går bakom ryggen på sina egna, tillägger Mankell.

ANNONS

När HP kontaktar Stefan Jägnert, distriktsordförande för SD Halland, säger han:

– Jag fick förra året den här skrivelsen där det står att Andreas Ahlqvist vid flera tillfällen ska ha läckt förhandsinformation till Moderaterna om SD:s ställningstaganden i olika ärenden och om hur partiet tänkte rösta vid voteringar.

SD Hallands distriktsordförande Stefan Jägnert har inte fått någon återkoppling av Sverigedemokraterna på riksplanet om hur partiet ser på uppgifterna om att Andreas Ahlqvist kontinuerligt ska ha läckt känsliga saker om SD:s interna beslut.
SD Hallands distriktsordförande Stefan Jägnert har inte fått någon återkoppling av Sverigedemokraterna på riksplanet om hur partiet ser på uppgifterna om att Andreas Ahlqvist kontinuerligt ska ha läckt känsliga saker om SD:s interna beslut. Bild: Kungsbacka kommun/Anna Rehnberg

– Stämmer det som står där är det givetvis allvarligt, men jag har inte mandat att göra något åt situationen i Halmstad eftersom den är så infekterad, förklarar distriktsordföranden.

Skickade till partisekreterare Jomshof

– I stället skickade jag ärendet vidare upp till riks. Där får partisekreteraren Richard Jomshof, riksombudsmannen Anders Olin och medlemsutskottet utreda vad som hänt och hur partiet ska ställa sig till det, fortsätter Jägnert.

LÄS MER:SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

Vad har du fått för reaktion från riksorganisationen?

– De har inte återkopplat alls.

Är det inte konstigt om du tog upp saken förra året och han nu är aktuell att röstas fram som listetta? Borde inte sådant vara avklarat först?

– Man kan så klart tycka att det är märkligt att jag inte hört något på så lång tid, men jag har ingen insyn i hur riks sköter sådant här.

Har du inte frågat Andreas Ahlqvist om hans version?

– I normala fall borde självklart en distriktsordförande göra det, men eftersom det är som det är inom SD Halmstad har jag hållit mig utanför, säger Jägnert.

ANNONS

Förtroendet för oss kan bli skadat och i värsta fall få folk att lägga sin röst på något annat parti.

Hur är det att hantera en sådan här intern spricka just ett valår?

– Det är naturligtvis dåligt för hela partiet. Förtroendet för oss kan bli skadat och i värsta fall få folk att lägga sin röst på något annat parti.

LÄS MER:Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

”Ingen från riks har hört av sig”

Andreas Ahlqvist själv säger till HP att han inte hört ett ljud om den här frågan tidigare.

– Det här är helt nytt för mig. Ingen från riks har hört av sig, så det kan ju vara så att de avskrivit alltsammans direkt, menar han.

Andreas Ahlqvist (SD) säger till HP att han inte tidigare hört talas om anklagelserna mot honom.
Andreas Ahlqvist (SD) säger till HP att han inte tidigare hört talas om anklagelserna mot honom. Bild: Roger Larsson

Han hävdar att han aldrig läckt något på det vis som han anklagas för.

Jag har pratat mycket med Moderaterna, men det är inget konstigt med det.

– Jag har pratat mycket med Moderaterna, men det är inget konstigt med det. I barn- och ungdomsnämnden pratar jag med representanter från alla partier, säger Ahlqvist och tillägger att han inte haft några planer på att lämna Sverigedemokraterna för något annat parti.

– Och när det gäller våra interna angelägenheter inom SD har jag inga kommentarer.

Det är normalt att man försöker se om det finns några minsta gemensamma nämnare som man kan hitta samsyn kring.

HP har även varit i kontakt med Christofer Lundholm (M), som inte säger sig ha upplevt att Ahlqvist läckt något viktigt till honom före voteringar och liknande.

Christofer Lundholm (M) säger till HP att han inte upplever att Andreas Ahlqvist (SD) läckt något av Sverigedemokraternas politiska strategier till honom.
Christofer Lundholm (M) säger till HP att han inte upplever att Andreas Ahlqvist (SD) läckt något av Sverigedemokraternas politiska strategier till honom. Bild: Roger Larsson

– Däremot har jag haft många diskussioner både med honom och Fabio Ishaq. Det är normalt att man försöker se om det finns några minsta gemensamma nämnare som man kan hitta samsyn kring, säger Lundholm och tillägger:

ANNONS

– Det här är en del av politiken. Jag har exempelvis även haft kontakter med Socialdemokraterna.

Men stämmer det att du haft signaler om att Ahlqvist varit på väg över till M?

– Jag har förstått att det finns två falanger som strider inom SD och sagt att det är möjligt att en del av dem som känner sig utstötta eller är missnöjda vill gå över till oss. När det gäller Andreas Ahlqvist har jag då uppfattat honom som att han står nära vår politik, men det är min tolkning.

ANNONS