Stor skillnad på jul och juli i Haverdal

På julaftons morgon samlas hundratals människor på stranden i Haverdal får det årliga julbadet. HP:s badpatrull bestämde sig för att kolla läget på stranden i en något behagligare temperatur.

ANNONS
LocationHaverdal|
|

Vinden friskar i direkt när bildörren öppnas. Till skillnad mot julaftons morgon är det gott om plats på parkeringen i slutet av Tore Gudmarssons väg denna dag. Det märks även på stranden där det inte direkt kryllar av badande besökare. Istället för huttrande människor i tomteluvor och tjocka jackor består stranden nu mestadels av vind- och kitesurfare i våtdräkter. Otto Brodin och Thomas Bennet som precis avslutat sin surf är två av dessa.

– Jag tror att det är mest de som bor i närheten som kommer ner hit och surfar, säger Thomas som själv äger en stuga i närheten.

ANNONS

– Det är perfekt för kitesurfing, det är lätt att ta sig ner och lätt att starta, förklarar Otto som till vardags bor i Göteborg men är uppvuxen i Haverdal.

Det märks att han har spenderat en del timmar surfandes på den här stranden och han förklarar utförligt hur vågorna beter sig och vart det bästa stället finns. Han pekar ut en plats på andra sidan om ett rev några hundra meter bort.

– Det är väldigt djupt där och det blir rejäla vågdalar som trycks in. Där kan man surfa rejält i vågorna och hoppa högt, säger han.

Det är dock inte bara surfen som de uppskattar med stranden även om det just denna dag är den aktivitet som lockar mest.

– Det är en väldigt fin strand att vara på med sanddynerna och vattnet. Det är dessutom långgrunt så det är bra för barnfamiljer. Vi har en stuga och det har vi ju för att vi tycker om det här, annars hade vi köpt stuga någon annanstans, säger Thomas Bennet.

Några som inte är på plats för att surfa är familjen Pamsjö som har lyckats hitta en plats där det är näst intill vindstilla.

– Det här är bästa dagen att vara nere. Man kan titta på kitesurfarna och sitta här i lä och det är inte så mycket folk. Det är väldigt mysigt, en naturupplevelse, säger Mikaela Pamsjö som är på besök från Stockholm.

ANNONS

Hennes farmor är från Harplinge och de har en stuga i Haverdal där familjen brukar spendera somrarna.

– Det är den bästa stranden i Halland, säger Mikaela och får medhåll av maken David.

– Jag är från Kungsbacka där kusten är väldigt annorlunda men ska man bada sandstrand är det Haverdal som gäller, säger han.

Just detaljen om att bada är något som föräldrarna låter barnen och reportern stå för denna blåsiga dag. Istället för att springa ut tillsammans med hundratals andra var det nu inga andra badande i sikte. Det må bara skilja en bokstav mellan jul och juli men när det kommer till antal badgäster är skillnaden större än så.

Här kan du se badtemperaturerna

Haverdal

Parkeringsmöjlighet: Finns tre parkeringar längs med stranden

Toaletter: Ja

Kiosk/butik: Kiosk finns på Tångvägen

Livräddare: Nej

Djupt/långgrunt: Långgrunt

Attraherar: Barnfamiljer och vid blåsigt väder surfare

Strandtyp: Sand

ANNONS