Traditionell cirkuspremiär i Oskarström i krigets skugga

Cirkus Olympia har sin bas i Drängsered och under lördagen skedde Sverigepremiären traditionsenligt i Oskarström. I 2,5 år har man längtat efter den här dagen, men kriget i Ukraina påverkar även här.

ANNONS
LocationOskarström|
|

Vid Nissans kant vid Jutan i centrala Oskarström har man den senaste veckan kunna skåda något som man inte sett på flera år – ett cirkustält. Olympia är i stan. Efter säsongsavslutningen i september 2019 har det annars turnerande sällskapet fått hålla sig till sin bas i Hylte kommun. Likt många andra live-kulturevenemang har pandemin hållit dem nere, men nu kan de äntligen ge sig ut på vägarna igen. Och precis som traditionen bjuder så är det just på den här platsen som man sätter upp sin första föreställning, berättar Gay Ljungberg från Cirkus Olympia.

Gay Ljungberg på Cirkus Olympia.
Gay Ljungberg på Cirkus Olympia. Bild: Jari välitalo

– De flesta åren har vi haft premiären i Oskarström. Vi har vårt vinterkvarter i Drängsered i Hylte, och då är det ett lämpligt avstånd hit, där vi kan sätta upp tältet en vecka innan premiären och träna.

ANNONS

Medarbetare kvar i Ukraina

Men förberedelserna i år har inte varit de enklaste. Dels för att man haft ett så långt uppehåll. Men sällskapet består också av ett 40-tal medarbetare från tio olika länder – bland annat Ryssland och Ukraina.

– Cirkusen ska vara en verklighetsflykt där man kan glömma sorger och bekymmer, det är själva idén. Men vi kan inte bortse från att det pågår ett fruktansvärt krig, där vi har medverkande från båda sidor. 2019 hade vi medarbetare från Ukraina, Ryssland, Belarus och EU. Cirkusens historiska kärna har varit multikulturell, där vi har lyckats leva sida vid sida.

– Nu är halva orkestern kvar i Ukraina. Männen får inte lämna landet, utan har uppgifter i försvaret. Så det blir en väldigt decimerad orkester. Vi har fått trolla och trixa med digitalt inlagda stämmor, för att få bästa möjliga musikala inramning.

Trots de logistiska svårigheterna hoppas han att ringrostigheten snabbt försvinner – både hos utövare och besökare.

– Ingen har sett oss på 2,5 år, så det gäller att återknyta kontakten med publiken. De som var 10 år då är 13 nu, och vill kanske inte gå på cirkus. 5-6-åringarna har aldrig varit på cirkus förut. Men det ser lovande ut med förköpen. Vår längtan efter att uppträda verkar motsvaras av publikens längtan av att få se föreställningen.

ANNONS

Lokal gymnastikförening uppträder

Till premiären i Oskarström har man tagit in lokala förmågor som ska bli en del av föreställningen. Bakom detta står David Hammarberg. Han har gjort sig känd i tv-programmet ”Talang”, och undervisar även i akrobatik.

– David har samordnat med Oskarströmsgymnasterna, så det blir en punkt i föreställningen. På många ställen samarbetar vi med lokala föreningar, säger Gay Ljungberg.

Förutom akrobatik blir det så klart clowner, jonglörer och mycket annat.

– Vi försöker göra en varierad föreställning, tillgänglig för alla. Man behöver inte förstå svenska så bra. Barn kan sitta jämte sina föräldrar och deras föräldrar, och alla kan skratta, även om det inte alltid är åt samma sak.

Däremot blir det inga exotiska djur.

– Under våra 36 år har vi aldrig haft vilda djur. De flesta vilda djur förbjöds på 1960-talet, men man har fått ha elefanter och sjölejon. Det har dock vi aldrig haft, utan bara våra egna husdjur: hundar, katter och hästar.

Vid premiären på lördagen var de 600 sittplatserna utsålda. För Bruno Jaric är det inte första gången på en cirkus, men det är det för kusinerna Dexter och Signe. De stod först i kön för att komma in och välja platser, och såg fram emot jonglörer och clowner.

ANNONS
Cirkusbesökarna Bruno Jaric väntar på att få välja ut bra platser, tillsammans med kusinerna Dexter och Signe.
Cirkusbesökarna Bruno Jaric väntar på att få välja ut bra platser, tillsammans med kusinerna Dexter och Signe. Bild: Jari välitalo

Under helgen kör Cirkus Olympia två föreställningar i Oskarström. Därefter väntar uppträdande de närmaste veckorna i bland annat Haverdal, Eldsberga, Halmstad, Mellbystrand, Torup och Hyltebruk.

ANNONS