Tre av fyra elever tycker inte att deras studieresultat har påverkats negativt av corona.
Tre av fyra elever tycker inte att deras studieresultat har påverkats negativt av corona.

Tre av fyra nior tycker att skolan varit sig ganska lik

Tre av fyra elever i nian tycker att de har varit lika mycket i skolan under coronapandemin som före. Lika många uppger att de inte har haft några inställda lektioner och att deras studieresultat inte förändrats. Det visar en enkät som barn- och ungdomsförvaltningen har gjort.

ANNONS
|

Enkäten gick ut till de omkring 1 000 elever som i våras gick i nionde klass i kommunen. Totalt har över 700 svar kommit in. En svarsfrekvens som Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef, är nöjd med.

Hon berättar att syftet med enkäten var att ta reda på hur eleverna har upplevt sin skoltid under coronapandemin.

Den största skillnaden enligt många har varit att de nationella proven ställts in liksom många aktiviteter som till exempel skolresor – och att skolavslutningen blev annorlunda. Många uppger också att de har haft fler vikarier än vanligt och använt digitala läromedel mer.

LÄS MER:Mer än var femte elev hemma när corona tog fart

Tre av fyra elever har svarat att de inte råkat ut för några inställda lektioner alls på grund av covid-19. Ungefär lika många anser att deras studieresultat är desamma eller bättre.

ANNONS

När det gäller närvaro tycker 77 procent att de har varit i skolan precis lika mycket som vanligt medan drygt 16 procent tycker att de varit närvarande mindre än vanligt.

66 procent anser att de har fått samma eller bättre stöd i skolan än tidigare, medan 17 procent menar att det har varit sämre ställt med den biten.

– Det som överraskade positivt var att så många av niorna upplevde att undervisningen inte hade påverkats så mycket. Att vissa till och med tyckte att de fått bättre stöd var vi inte beredda på, säger Pauline Broholm Lindberg.

Olika svar om hälsan

När det gäller elevernas hälsa kan man i enkäten utläsa att en del elever har påverkats negativt av corona. Vissa känner en oro för att nära och kära ska bli sjuka och att ekonomin kan bli sämre.

En del elever upplever en ökad stress över ovisshet kopplat till planering och lektioner. Andra har känt att det varit lugnare på skolan på grund av att antalet elever varit färre.

Nästan 18 procent tycker att deras hälsa har försämrats, medan knappt 9 procent tycker att den har blivit bättre.

Men de allra flesta, tre av fyra elever, uppger att de inte känner att deras hälsa har förändrats alls under corona.

ANNONS
ANNONS