Tylösandsskövlingen dubbelt så dyr enligt ny beräkning

Kommunen har hittat "rätt träd" och har därför uppdaterat sitt skadeståndsanspråk efter den olovliga skogsskövlingen i Tylösand. När vanliga tallar nu bytts ut mot bergtallar stiger skadeståndssumman från elva miljoner – till 20 miljoner kronor.

ANNONS
LocationTylösand|
|

Den åtalade fastighetsägaren Jan Widikson är inte imponerad av omräkningen och svarar att kommunen inte borde få något ekonomiskt skadestånd alls – de har förhållandevis mycket skog ändå.

Att rättegången blivit uppskjuten från april till i höst betyder således inte att det är tyst i målet gällande den grova skadegörelsen efter skogsskövlingen. Inte alls.

I väntan på förhandling har kommunen uppdaterat sitt skadeståndskrav mot fastighetsägaren Jan Widikson och de tre andra medåtalade. Elva miljoner kronor har nu blivit 20 miljoner.

Anledningen till höjningen är att kommunen kunnat precisera beräkningen av ett återställande av marken ytterligare. Där det tidigare har stått "tallar" i listan över skövlade träd som ska ersättas står nu den mer korrekta termen "bergtallar". Skillnaden gör stort ekonomiskt avtryck.

ANNONS

Bergtallen kräver mer förarbete i marken före plantering, och kräver därefter dessutom mer eftervård för att säkra att träden överlever.

Den åtalade fastighetsägaren Jan Widikson låter genom sitt juridiska ombud veta att han inte är imponerad av de nya siffrorna som innebär en fördubbling av skadeståndskravet.

Han vidhåller sitt tidigare försvar: att han endast låtit huggit ner 38 tallar på sin egen tomt. Resten av den avverkade skogen kan han inte ta ansvar för eftersom att det är någon annan som skövlat den, säger han.

Men åklagaren menar som bekant att det visst är Widikson som, tillsammans med de tre medåtalade, avverkat minst 302 träd på en yta om 1 904 kvadratmeter på kommunens mark i anslutning till Widiksons egen fastighet på Älgvägen. När träden togs bort fick huset plötsligt havsutsikt, till skillnad från granntomterna där skogen står kvar. Åklagaren menar att det är Widikson som betalat de tre andra medåtalade att utföra skövlingsjobbet.

Men i stället för att betala de 20 miljoner kronor som kommunen nu kräver svarar Jan Widikson att kommunen inte borde få någon ekonomisk ersättning alls. Det eftersom att den mark som skövlats, om man bara inkluderar den han erkänt sig skyldig till, är en så pass liten del av kommunens totala skogsyta.

ANNONS

Men om det ändå skulle bli så att ett ekonomiskt skadestånd ska utdömas kan han tänka sig att betala 87 600 kronor. Det är den summa det skulle kosta att köpa in och plantera tillbaka de 38 tallarna han erkänt att han låtit hugga ner.

När avverkningen uppmärksammades under hösten 2018 sade Widikson inledningsvis att han hade "hjälpt kommunen att snygga till". Till HP sade han bland annat att: "Hade det brunnit hade man blivit helgonförklarad, nu framstår jag som helkriminell men jag känner mig inte så".

Sedan det uttalandet har Jan Widikson förtydligat sin ställning än mer: det är husets förre ägare som skövlat den största delen av skogen. Han själv har bara städat upp.

Samtliga fyra som åtalas nekar till brott.

LÄS MER:Rättegången mot Widikson flyttas

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

LÄS MER:Widikson tiger sig igenom polisförhör om skövlingen

ANNONS