Trots att äldre på särskilda boenden snart fått båda sina doser vaccin kommer det inte att påverkar rutinerna för besök. ”Än så länge vet vi för lite om vaccinet och dess skyddseffekter”, säger Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för Halmstads kommuns äldreboenden.
Trots att äldre på särskilda boenden snart fått båda sina doser vaccin kommer det inte att påverkar rutinerna för besök. ”Än så länge vet vi för lite om vaccinet och dess skyddseffekter”, säger Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för Halmstads kommuns äldreboenden. Bild: Jari Välitalo och Lina Samuelsson/Arkiv

Vaccinationen på äldreboenden påverkar inte besöksrutinerna

Inom kort ska den andra dosen vaccin börja ges till äldre på särskilda boenden i södra Halland. Men vad händer när vaccinationen är avslutad? Är det då åter fritt fram att besöka sina anhöriga?

ANNONS
|

Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för Halmstads kommuns äldreboenden, förklarar att det tyvärr inte blir någon omedelbar effekt:

– Än så länge vet vi för lite om vaccinet och dess skyddseffekter. Vi följer utvecklingen av kunskapsläget, men tills vidare gäller samma regler som före vaccinationen.

För de kommunala boendena innebär det samma rutiner som gällt sedan det nationella besöksförbudet upphävdes den 1 oktober. Exempelvis ska tid för besök bokas via personalen på avdelningarna och max två personer får komma samtidigt (se faktaruta).

Läs mer: Besök på äldreboenden väcker glädje – och oro

Läs även: Besök på äldreboenden betyder mycket – även för anhöriga

ANNONS

– Om det finns smitta på en avdelning så meddelar vi de anhöriga och så får de själva ta ställning till om de vill komma på besök eller inte. Det har fungerat bra, säger Ana Maria Chrysoulakis.

Munskydd och avrådan från besök

De privatägda äldreboendena i Halmstad följer i stort samma regler som kommunen, med några skillnader.

– Vi är i uppstartsfasen av vaccineringen på våra boenden och kommer inte att släppa på några restriktioner i nuläget. Det innebär bland annat en begränsning av antalet besökare och att vi rekommenderar munskydd vid besök hos oss, säger Pernilla Rönntoft, verksamhetschef på Attendo Nissastrand.

Även Urban Rybrink, pressansvarig på Vardaga, som bland annat driver äldreboendet Hertig Knut i Halmstad, meddelar att vaccinationerna inte förändrar något på kort sikt.

– Tills vidare gäller samma regler, åtminstone tills något annat meddelas från Folkhälsomyndigheten eller regionen. Vi har inte besöksförbud med avråder i dagsläget från besök på våra boenden. Det är klart att både boende och närstående längtar efter att kunna ses igen, men det finns en stor förståelse för hur läget är, säger han.

Därför blir inte som vanligt

Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren förklarar varför det inte kan bli ”som vanligt” direkt:

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, så det finns en liten risk för att man kan få sjukdomen även om man är vaccinerad. Man kan också sprida viruset även om man själv inte är sjuk. Man kan till exempel få viruset på sina händer och sedan föra det vidare till någon annan som blir sjuk.

ANNONS

– Däremot är det ju förstås så att vaccinet minskar risken för svår sjukdom. Grunden är att man ska följa råden, som att hålla avstånd, men risken för att bli sjuk är mycket mindre när man är vaccinerad. Det kan ju öppna för fler möjlighet att träffa sina anhöriga på ett tryggt sätt.

Fakta: Regler för säkra besök

– Tid för besök bokas via personal på avdelningarna

– Max två personer per besök

– Besökare får inte ha några sjukdomssymtom (snuva, hosta, feber)

– Besökare ska sprita eller tvätta händerna vid ankomst till boendet

– Besöket ska ske i den boendes lägenhet

– Besökare får inte vistas i gemensamma lokaler. Vill man prata med personal ska det ske i den boendes lägenhet eller utomhus.

Privata äldreboenden kan ha kompletterande regler, som att besökare bör använda munskydd.

ANNONS