Våldtäktsdömd expolitiker måste förhöras på nytt

Expolitikern överklagade sin fängelsedom i sin fasta övertygelse att han är oskyldig till våldtäktsanklagelserna. Han skulle få chansen att övertyga hovrätten om sin sak i förra veckan, men förhandlingarna där sköts upp. "Nya omständigheter” gör att han måste förhöras på nytt innan rättsprocessen kan fortsätta.

ANNONS
|

LÄS MER:Politiker häktad misstänkt för våldtäkt

LÄS MER:SD-politiker i Halmstad åtalas för våldtäkt och sexköp

LÄS MER:Ex-politiker döms till två års fängelse för våldtäkt

LÄS MER:Före detta SD-politikern överklagar våldtäktsdomen

Det är ett nytt sakkunnigutlåtande från NFC, Nationellt forensiskt forum, som gör att förhandlingarna skjuts på framtiden. Åklagaren skriver till hovrätten att hen vill göra kompletterande förhör med den före detta politikern – både innan och efter han presenterats med det nya beviset.

Expolitikerns försvarare protesterade men hovrätten gick med på åklagarens begäran. Något nytt datum för hovrättsförhandlingarna är ännu inte satt, men åklagaren meddelar att hen kommer att genomföra förhören skyndsamt.

Dömdes till fängelse – menar att offret överdriver

Expolitikern har hela tiden ifrågasatt offrets vittnesmål, som han menar fått för stort genomslag i tingsrättsdomen. Den första instansen gick helt på hennes linje när de dömde honom för våldtäkten, vilket är den rubricering han överklagar. Hans erkännande om köp av sexuella tjänster står fast.

ANNONS

Övergreppet

Tvisten i våldtäktsdomen – och därmed också brottet – ligger i frågan om expolitikern under det till en början frivilliga sexuella umgänget på eget bevåg påbörjade en specifik sexuell akt som offret inte hade gått med på – och att hon från den sekunden inte längre medverkade frivilligt. Hon har hävdat att det var så, men han har menat att allt som hände var under samtycke och att hon överdrivit i sin version av händelseförloppet.

Tingsrätten dömde honom till ett tvåårigt fängelsestraff. När hovrätten prövar ärendet vill expolitikern att de i första hand ogillar åtalet om våldtäkt, och att de i andra hand sänker straffet.

Har straffats tillräckligt – kan inte syssla med politik längre

Den före detta politikern vill dessutom att hovrätten tar större hänsyn till frågan om strafflindring än tingsrätten gjort, och pekar på att han inte längre kan åta sig politiska uppdrag, ”vilket har stor inverkan för honom”.

Han hade tidigare uppdrag för Sverigedemokraterna i Halmstads kommun. Partiet tog efter domen avstånd från mannen.

ANNONS