Allden Hasku, vd för D&D Hemtjänst AB, låter HP:s Anders Holmer gå igenom hans samtalslistor och mejlväxling med kommunchefens fru, Madelen Rossköld. Han ger bilden av att hennes avhopp handlade om ”skadebegränsning” från kommunledningens sida för att rädda Mattias Rossköld.
Allden Hasku, vd för D&D Hemtjänst AB, låter HP:s Anders Holmer gå igenom hans samtalslistor och mejlväxling med kommunchefens fru, Madelen Rossköld. Han ger bilden av att hennes avhopp handlade om ”skadebegränsning” från kommunledningens sida för att rädda Mattias Rossköld. Bild: Roger Larsson

Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

Var det verkligen utebliven information om upphandlingen samt HP:s uppgifter om ”olämplig marknadsföring” som fick kommunchefens fru att hoppa av D&D Hemtjänst? Eller rörde det sig om ”damage control” för kommunledningen?
– Hon ringde mig och berättade att den verkliga anledningen var att rädda maken. Det skulle vara ett möte om man fortfarande hade förtroende för honom, berättar bolagets vd Allden Hasku.

ANNONS
|

HP berättade nyligen om att kommundirektörens fru, M-politikern Madelen Rossköld, har hoppat av sitt styrelseengagemang i det kritiserade D&D Hemtjänst i Halland AB.

I artikeln uttalade sig Madelen Rossköld om motivet till varför hon lämnat uppdraget. Det handlade framför allt om att företaget inte informerat henne om att de före sommaren deltagit i en upphandling med Halmstads kommun, där hennes make Mattias Rossköld är högste chefstjänsteperson.

LÄS MER:Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

– Nu visste jag inte om upphandlingen när HP ringde. På så vis fick jag ingen möjlighet att tänka igenom situationen innan, förklarade hon och syftade på en intervju som HP gjorde med henne torsdagen den 19 augusti.

ANNONS

Hon visade också ett mejl som skickats till vd:n för D&D Hemtjänst klockan 10.58 den 20 augusti, där hon ”med omedelbar verkan” önskade bli entledigad från sitt uppdrag ”med hänvisning till den information som idag framkommit i Hallandsposten gällande olämplig marknadsföring etc”.

Skadebegränsning

Till HP har Madelen Rossköld svarat ja på frågan om hon känt sig förd bakom ljuset.

Men frågan är vem det är som för vem bakom ljuset.

Vd:n för D&D Hemtjänst, Allden Hasku, har nämligen en helt annan bild av avhoppet. En bild som kan ge sken av att det handlade om ”skadebegränsning” från kommunledningens sida.

– Jag har ingenting emot Madelen Rossköld och vi har haft ett bra samarbete, men det här är jättetungt för mig och min familj. Jag vill att sanningen ska komma fram, säger han.

– Hon hörde av sig till mig på morgonen innan hon mejlade, berättar Allden Hasku och visar sin samtalslista, där man kan se att hon ringde klockan 10.02 fredagen den 20 augusti.

”Jag har ingenting emot Madelen Rossköld och vi har haft ett bra samarbete, men det här är jättetungt för mig och min familj. Jag vill att sanningen ska komma fram”, säger Allden Hasku, vd för D&D Hemtjänst i Halland AB, efter HP:s senaste artiklar.
”Jag har ingenting emot Madelen Rossköld och vi har haft ett bra samarbete, men det här är jättetungt för mig och min familj. Jag vill att sanningen ska komma fram”, säger Allden Hasku, vd för D&D Hemtjänst i Halland AB, efter HP:s senaste artiklar. Bild: Roger Larsson

– Hon gjorde klart att hon skulle skicka ett mejl om att hon vill bli entledigad. Hon förklarade att det skulle vara skarpt formulerat, men att jag inte skulle ta det personligt.

Samma dag skulle enligt henne kommunledningen ha ett möte som gällde om han skulle få fortsatt förtroende som kommunchef.

– Enligt henne handlade det inte alls om att hon saknade förtroende för oss och vårt företag, men hon måste skriva det. I verkligheten var hon tvungen att göra så här för att rädda sin make – det sade hon rent ut, berättar Allden Hasku och fortsätter:

ANNONS

– Samma dag skulle enligt henne nämligen kommunledningen ha ett möte som gällde om han skulle få fortsatt förtroende som kommunchef eller inte.

Allden Hasku har inga inspelningar av samtalet, men påtalar att han har fler exempel på att Madelen Rosskölds version i HP inte stämmer.

Ett sådant är hennes beskrivning av att D&D Hemtjänst kontaktade henne först för att få ”hjälp med funderingar kring sin bokföring” och att hon då passade på att anlita dem för städning. Allden Hasku tar fram mejlväxling som visar att det var tvärtom.

LÄS MER:Jonas Bergman (M) har begärt redovisning av upphandling där D&D ingår

LÄS MER:Politiker känner sig trygga med D&D-upphandlingen

Började redan i november

I intervjun med Madelen Rossköld minns hon inte när hon blev engagerad i D&D Hemtjänst, men säger att hon inte tror att hon satt i styrelsen när hon i januari i år recenserade bolagets tjänster på nätet.

LÄS MER:Kritiserat bolag som fått avtal med kommunen städar hemma hos kommunchefen

Av mejlen mellan Allden Hasku och Madelen Rossköld kan man bland annat utläsa att kommunchefens fru engagerade sig i styrelsen för D&D Hemtjänst redan i november förra året.
Av mejlen mellan Allden Hasku och Madelen Rossköld kan man bland annat utläsa att kommunchefens fru engagerade sig i styrelsen för D&D Hemtjänst redan i november förra året. Bild: Roger Larsson

Efter att ha fått se Allden Haskus mejlväxling med henne kan HP dock konstatera att hon gick med redan i november förra året.

”Att vara med i en styrelse är alltid ett ansvar, oavsett vilken roll man har”, skrev hon.

De gjorde då upp om att hon skulle få 15 000 kronor exklusive moms den dag som företaget fick tillstånd av Ivo – som ju krävt att de skulle plocka in bland annat ekonomisk kompetens, vilket Madelen Rossköld skulle stå för.

ANNONS

Fakturaunderlag

Den 1 december har hon mejlat fakturaunderlag för att bolaget ska ersätta henne för att de hållit sitt första styrelsemöte dagen innan. Det handlar om ett mötesarvode på 1 333 kronor exklusive moms, plus 600 kronor exklusive moms i timmen för förlorad arbetsinkomst.

– Snacket om att hon inte kände till upphandlingen förrän HP ringde är ju bara löjligt och helt ologiskt. Ta bara en sådan sak som att kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman, direkt när tidningen tog upp det första gången, sade att han fått information av Mattias Rossköld om att hon satt i vår styrelse och att vi fått en upphandling med kommunen, poängterar Allden Hasku.

Kommundirektör Mattias Rossköld ska enligt Jonas Bergman (M) tidigt ha upplyst kommunstyrelsens ordförande om att hustrun Madelen Rossköld var engagerad i ett företag som fått en upphandling med Halmstads kommun.
Kommundirektör Mattias Rossköld ska enligt Jonas Bergman (M) tidigt ha upplyst kommunstyrelsens ordförande om att hustrun Madelen Rossköld var engagerad i ett företag som fått en upphandling med Halmstads kommun. Bild: Jari Välitalo

Gillade inlägget

– När jag lade ut nyheten om vårt avtal med kommunen den första juni följde hon oss på Instagram och var till och med inne och gillade inlägget, fortsätter han.

I intervjun med HP förklarade dock Madelen Rossköld att hon inte följer företagets konto på Instagram – och att hon därför inte sett inlägget.

LÄS MER:Kommunen anlitar företag med kommundirektörens fru i styrelsen

– Hade jag vetat att det skulle bli så här hade jag kunnat printscreena det, men då kunde jag inte föreställa mig detta, säger Allden Hasku och berättar om hur hon kommenterat upphandlingen muntligt med såväl honom som hans fru.

ANNONS

Direkt efter att vi fick avtalet med kommunen i juni kom Madelen fram och gratulerade min fru när hon var och städade hos Rosskölds.

– Det är ju min fru som städar hemma hos Rosskölds varje fredag – och direkt efter att vi fick avtalet med kommunen i juni kom Madelen fram och gratulerade henne när hon var där.

Han förklarar också att de pratade om upphandlingen så sent som i början av augusti när styrelsen – efter de tidigare digitala mötena i pandemitider – hade sitt första fysiska möte på Hotel Tylösand.

– Då var den ingen nyhet för någon i styrelsen.

Misstag av okunskap

Allden Hasku säger nu att han och hans fru är djupt olyckliga över att det blivit som det blivit.

– I grunden brinner vi för att ta hand om folk, men vi har gjort misstag av okunskap eftersom vi är nya som företagare. Nu har vi lärt oss av våra fel så att de inte upprepas.

Men hur kan ni påstå att ni är ”ett av Sveriges ledande hemtjänstföretag”?

– Det grundar vi på att vi fått ett snittbetyg på 4,8 av 5 på reco.se.

Är det omdömessajten där Madelen Rossköld gett er 5 av 5 i betyg?

– Ja.

Allden Hasku blev förra året medlem i samma parti som Madelen Rossköld, Moderaterna, för att han var ”irriterad över hur illa det fungerar att jobba som egenföretagare inom hälso- och sjukvård”. Han säger dock nu till HP att han efter ett par digitala M-möten insåg att han inte har tid att vara politiskt engagerad.

ANNONS

I slutändan kommer jag aldrig vilja vara delaktig i en styrelse där företaget får denna typ av kritik.

Madelen Rossköld har inga kommentarer till telefonsamtalet där hon ska ha förklarat att hennes avhopp från D&D egentligen handlade om att hon var tvungen att rädda sin man, kommunchefen Mattias Rossköld.
Madelen Rossköld har inga kommentarer till telefonsamtalet där hon ska ha förklarat att hennes avhopp från D&D egentligen handlade om att hon var tvungen att rädda sin man, kommunchefen Mattias Rossköld.

När HP konfronterar kommundirektörens fru med det som Allden Hasku återgett av hennes telefonsamtal – om att avhoppet handlade om att rädda maken – svarar hon:

– Det har jag faktiskt inga kommentarer till.

Han hävdar också att du följde företaget på Instagram och gillade inlägget om upphandlingen i juni – men att du nu plockat bort det och slutat följa kontot hemtjanstihalland. Stämmer det?

– Det har jag inget minne av. Jag är väldigt oengagerad i Instagram, svarar Madelen Rossköld och tillägger:

– Hur länge till ska den här soppan fortsätta?

Efter avslutat samtal messar hon följande tillägg:

”Allden kan vända och vrida på anledning till min avgång så mycket han vill. Men i slutändan kommer jag aldrig vilja vara delaktig i en styrelse där företaget får denna typ av kritik. Desto mer som framkommer desto mer säker blir jag i mitt beslut att avgå.”

Detta har hänt:

HP har i flera artiklar berättat om kritiken mot det privata vårdbolaget D&D Hemtjänst – exempelvis att politikerna i hemvårdsnämnden uttalat sig om att företagets marknadsföring varit ”ytterst olämplig”.

Bakgrunden är bland annat att D&D Hemtjänst i Halland har ansökt om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få bedriva hemtjänst – men fått avslag.

Trots detta har bolaget marknadsfört sig som ”ett av Sveriges ledande hemtjänstföretag”.

För att få in bredare kompetens, som Ivo har efterlyst, har D&D plockat in tre styrelsesuppleanter som ska stötta ägarna – däribland Madelen Rossköld, som är gift med Mattias Rossköld, den högste tjänstemannachefen i Halmstads kommun.

När HP avslöjade att kommunen tecknat avtal med D&D Hemtjänst i samband med en upphandling av bemanningssjuksköterskor till hemvårdsförvaltningen såg inte kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) någon intressekonflikt i att kommundirektören fru är engagerad i företaget.

Kommunchefen själv såg heller inget känsligt i att han anlitar just det företaget till att städa familjens villa i Skipås.

Efter att kommunstyrelsen i tisdags fått en genomgång av kommunens upphandling där det skrevs avtal med D&D Hemtjänst, kände sig dessutom en majoritet av politikerna trygga med att affären gått rätt till.

Madelen Rossköld, som är M-politiker inom Region Halland och sitter i styrelsen för Företagarna i Halmstad, har nu hoppat av styrelsen för D&D Hemtjänst i Halland.

LÄS MER:Vårdbolag kritiseras för olämplig marknadsföring

LÄS MER:Nämnd kritisk men agerar inte mot D&D Hemtjänst i nuläget

ANNONS