Mångmiljonären Widiksons advokat ifrågasätter kommunens skadeståndskrav för att återplantera bergtall som ska bekämpas.
Det är på det här kalhygget mellan havet och Älgvägen 19 som kommunen vill återplantera bergtall – trots att kommunen säger sig vilja bekämpa just den arten. Bild: Jari Välitalo

Widiksons advokat pekar på kommunens inkonsekvens

Inför rättegången mot Jan Widikson, som börjar i nästa vecka, har hans försvarare lämnat in ny bevisning. Advokat Lars Kruse poängterar att Halmstads kommun på sin hemsida nämner bergtall som en invasiv art som ska bekämpas – samtidigt som kommunen vill återplantera just bergtall intill Widiksons tomt.

ANNONS
|

HP har tidigare beskrivit turerna kring den olovligt avverkade skogen intill sanddynerna i Tylösand.

Till en början krävde Halmstads kommun förra året 11 miljoner kronor i skadeståndsersättning för att återplantera drygt 300 träd på en en yta om cirka 1 900 kvadratmeter på kommunal mark i anslutning till Jan Widiksons fastighet på Älgvägen 19.

Bergtall kräver mer arbete

I år uppdaterade dock kommunen sitt skadeståndskrav mot Widikson och de tre andra medåtalade. Summan höjdes till 20 miljoner kronor.

Orsaken var att det nu räknats på specifikt bergtallar i stället för tallar i allmänhet. Bergtallen kräver nämligen mer förarbete i marken innan den planteras – och därefter mer eftervård för att överleva.

ANNONS

”Verklighetsfrämmande”

Försvarets expert, som ska vittna under rättegången, har klassat kravet som ”verklighetsfrämmande” och ifrågasatt varför kommunen vill återplantera så höga träd. Han har i stället påpekat att mindre plantor ”har större förmåga att överleva och kräver mindre tillsyn”.

Nu har dessutom Widiksons försvarare, advokat Lars Kruse, skickat in ny bevisning. Exakt vad han menar med den får man vänta till rättegången med att höra, eftersom han tidigare gjort klart att han ser Hallandsposten som en motpart och inte vill uttala sig i tidningen.

Hotar biologisk mångfald

Förmodligen syftar bevisningen till att ifrågasätta varför kommunen kräver en massa miljoner kronor för att plantera bergtall. Skrivelsen som skickats in till tingsrätten är nämligen ett utdrag från Halmstads kommuns hemsida som handlar om att kommunen arbetar med att ta fram en strategi för ”hantering och bekämpning av invasiva arter”. På listan över arter som ingår i strategin har kommunen satt upp just bergtall.

På kommunens hemsida kan man läsa att invasiva arter är främmande arter som ”inte hör hemma i vårt land” och att de ”hotar biologisk mångfald” om de sprids på egen hand i naturen.

Frågan till Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen, blir därför:

Hur kommer det sig att kommunen kräver 20 miljoner kronor för att återplantera bergtall samtidigt som samma kommun betecknar bergtall som en främmande art som ska bekämpas?

ANNONS

– I vanliga fall är jag för öppenhet och att man som kommunal företrädare alltid ska svara på journalisters frågor, men den här gången måste jag tyvärr avstå, svarar Anders Thorén.

– Eftersom rättegången är så nära förestående och att jag är kallad att vittna tycker jag det är lämpligast att svara på den typen av frågor i domstolen i stället för att säga något i tidningen i förväg. Jag ber om ursäkt, men jag hoppas att du förstår mitt dilemma, säger han.

Rättegången är inbokad åtta dagar i Halmstads tingsrätt med början torsdagen den 3 september.

ANNONS