Bland polisens beslag fanns luftpistolen och en rånarluva som användes vid rånet.
Bland polisens beslag fanns luftpistolen och en rånarluva som användes vid rånet. Bild: Polisen

Apoteksrånarna döms till fängelse, skyddstillsyn och ungdomsvård

Det brutala apoteksrånet på luciakvällen 2018 gav rånarna mindre än 3 000 i kontanter, men händelsen satte djupa spår hos personalen som jobbade på apoteket. Nu döms tre av de fyra åtalade unga männen för rånet.

ANNONS
|

Under måndagsförmiddagen kom tingsrättens dom mot de tre unga män som utförde rånet mot apoteket Tjädern i Hyltebruk den 13 december 2018.

Den äldsta av dem, 19-åringen, döms till två års fängelse. För hans yngre medbrottsling, som bara var 15 år vid brottstillfället, stannar påföljden vid ungdomsvård och ungdomstjänst i 110 timmar på grund av hans låga ålder. I 16-åringens fall anses ungdomstjänst och ungdomsvård inte vara en tillräckligt ingripande påföljd. Han döms därför till fängelse i två månader och skyddstillsyn.

Det är en omfattande lista av bevis som har ingått i polisutredningen och som ledde fram till att männen slutligen kunde fällas för rånet, som de själva beskrivit som en spontan och barnslig grej. 16-åringen har erkänt att han höll vakt vid dörren och de andra två har erkänt att de utförde rånet inne i butiken. Ungdomarnas berättelser stämmer överens med varandra och är trovärdiga, menar tingsrätten.

ANNONS

16-åringen skaffade fram luftpistolen

Ett frågetecken längs vägen har varit om 16-åringen ska dömas för rån eller medhjälp till rån. Tingsrätten har bedömt att det inte var fråga om enbart medhjälp eftersom 16-åringen var lika delaktig i planeringen som de andra. Det var han som skaffade fram luftpistolen – ett vapen som uppfattades som verkligt av apotekspersonalen. Han var också med om att röja undan bevis efteråt och delade lika på rånbytet.

Ungdomarnas erkännanden stöds av den tekniska undersökning som gjordes på brottsplatsen efter rånet och av fynden av kläder och vapen som senare gjordes i skogen. Polisen har kunnat koppla luftpistolen och kofoten, som användes vid rånet, till just 16-åringen. Objekten fotograferades nämligen vid en husrannsakan i ett helt annat ärende tre månader före rånet hemma hos en anhörig till 16-åringen. Detaljer har gjort att det har gått att säkerställa att det är samma vapen och verktyg. I apotekslokalen fanns det märken på kassadisken som en av rånarna gjorde med kofoten.

Apoteket Tjädern i Hyltebruk.
Apoteket Tjädern i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark

Åklagaren Jörgen Bengtsson hade inte yrkat på något straff för den fjärde åtalade mannen, rånarligans chaufför, eftersom det inte gått att bevisa att han kände till vad trion hade gjort när han körde dem till Mårås bokskog. Det var här rånarna gömde sina kläder, kofoten och luftpistolen som de använt när de under hot tilltvingat sig 2 740 kronor i kontanter från den vettskrämda apotekspersonalen.

ANNONS

Den 24-årige chauffören har själv redogjort för polisen att de tre passagerarna inte pratade om något rån i bilen. Han ska inte heller ha märkt att de gömde något i skogen.

Tingsrätten menar att det finns saker som tyder på att han visste mer än han vill berätta. Han borde ha märkt att hans passagerare var andfådda eller uppjagade. ”Att överhuvudtaget bli körda ut i skogen en mörk kväll som denna är också̊ minst sagt suspekt”, står det i domen. Ändå är det inte ställt bortom rimligt tvivel att 24-åringen var delaktig i rånet eller i planeringen inför detta.

Skadestånd till de utsatta

Rånarna ska betala skadestånd till de två apoteksanställda och till kunden som befann sig i butiken, men också till Apoteket AB. Det sistnämnda skadeståndet ska täcka rånbytet, larmutryckningen och de psykologkostnader som Apoteket har haft för sin personal efter rånet.

De tre rånarna förekommer sedan tidigare i polisens belastningsregister och anses behöva hjälp med att bryta sitt kriminella beteende för att inte återfalla i brott. 19-åringen har dessutom en hög benägenhet att använda våld i vissa situationer.

Männen stod även åtalade för ringa narkotikabrott som ska ha ägt rum vid olika tillfällen efter rånet. 19-åringen döms för tre tillfällen och 15-åringen för ett tillfälle. 16-åringen frikänns på denna punkt.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS