Cirkushundar gjorde succé på äldreboendet: ”Underbart”

En cirkusföreställning i miniformat blev ett efterlängtat inslag på Höstro äldreboende, efter nästan ett halvårs besöksförbud.
– Det var underbart roligt! Den här coronatiden har varit väldigt jobbig för många, säger Maja Ericsson, 97 år.

ANNONS
LocationLångaryd|
|

Höstro äldreboende i Långaryd brukar i normala fall anordna aktiviteter för de 17 boende med jämna mellanrum. Men det senaste halvåret har varit långtråkigt. Anledningen är det besöksförbud som utlystes på alla äldreboenden för att skydda landets äldsta invånare mot coronaviruset.

– Många satt i fem månader på sina rum. Det var hemskt, speciellt för dem som sitter i rullstol. Vi har saknat att inte kunna gå på terapin, där vi brukar baka, dricka kaffe, väva och spela bingo tillsammans, berättar Maja Ericsson, som bor på Höstro.

Hundarna lyste upp tillvaron

På onsdagen fick Höstro besök av åtta mycket speciella varelser som lyste upp tillvaron ordentligt. Henrika Bengtssons åtta hundar gjorde den ena konsten efter den andra och fick hejarop och applåder från publiken.

ANNONS

Vi har saknat att inte kunna gå på terapin, där vi brukar baka, dricka kaffe, väva och spela bingo tillsammans.

Henrika Bengtsson driver Cirkus Olympia i Drängsered och berättar att det gångna halvåret har varit mycket annorlunda även för henne. I början av juli beslutade Cirkus Olympia att skjuta fram sin 36:e cirkussäsong till 2021 på grund av coronapandemin.

– En normal turné brukar vi ha 200 föreställningar på 150 platser, men i år blev det ju ingenting. Vi hoppas på nästa år, säger Henrika.

Vad tror du att ert besök på Höstro betyder för de äldre?

– De flesta har haft sällskapsdjur när de var yngre. Jag tycker att de ser väldigt lyckliga ut när de får hålla och klappa hundarna.

Efter den lilla cirkusföreställningen fick 97-åriga Maja och vännerna på Höstro kela med hundarna, som är vana vid att bli klappade och få komplimanger för sina konster.

– Det var jätteroligt att kunna ha en sån liten vacker hund i knät, säger Maja Ericsson om lilla Molly.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR OM CIRKUS OLYMPIA:

ANNONS