Det är fortsatt oklart hur smittspridningen inom förskolan ser ut.
Det är fortsatt oklart hur smittspridningen inom förskolan ser ut. Bild: Janerik Henriksson/TT

Coronafall i förskolan dokumenteras inte

Först ville kommunen inte lämna ut uppgifterna på grund av sekretess. Nu handlar det inte längre om sekretess, utan om att uppgifterna inte har dokumenterats.

ANNONS
LocationHylte|
|

Från kommunens sida har man valt att inte gå ut med vilka förskolor och äldreboenden som har drabbats av corona. Såväl tjänstemän som politiker har vid upprepade tillfällen hänvisat till stark sekretess, exempelvis sa barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin (S) följande till Hallandsposten i början av juli:

– Kommunen har bestämt att vi inte går ut med var det finns smitta inom personalen.

LÄS MER:Corona inom förskolan i Hylte – kommunen hemlighåller var smittan finns

Trots att det inte finns något formellt beslut om hur sekretesslagstiftningen ska tolkas under coronapandemin har den restriktiva inställningen fått fäste inom kommunen. I stället för att göra en ny menprövning för varje enskilt fall har Hallandsposten vid upprepade tillfällen fått svaret att inga uppgifter om vilka förskolor som har drabbats kommer att lämnas ut – oavsett om det gäller barn eller personal. Därmed väger man inte in faktorer såsom de drabbade förskolornas storlek, vilket man kan anta har betydelse för huruvida en avidentifiering är möjlig eller inte.

ANNONS

Kommunen svängde

Men trots de många hänvisningarna till sekretess svängde kommunen när Hallandsposten gick en mer formell väg i syfte att få ta del av uppgifterna. I stället för att hänvisa till sekretess menar man nu att uppgifterna inte kan lämnas ut eftersom de inte finns dokumenterade. I det skriftliga beslutet, vilket har undertecknats av kommunjurist Jenny Hagesjö, står följande:

”Barn- och ungdomsnämnden dokumenterar inte orsak till frånvaro i förskola, varken avseende barn eller medarbetare. Barn- och ungdomsnämnden kan inte heller på annat sätt söka fram uppgifter efter sjukdom. Begäran om uppgifter ska därför avslås.”

Vidare hänvisar man till bestämmelsen om när handlingar är att betrakta som allmänna, vilket stadgas i 2 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen. Genom att inte dokumentera coronafallen behöver kommunen således inte lämna ut uppgifterna eftersom det då inte finns någon upprättad handling att lämna ut.

Får inte reda på allt

Enligt Ann-Christin Johansson, barn- och ungdomschef, får förskolorna i många fall inte veta om personal och/eller barn har smittats av corona.

– Vi får inte reda på något om personen inte talar om det för oss. Jag tror att det är likadant inom alla våra verksamheter, säger hon.

Att enheterna inte får kännedom kring samtliga fall av smitta borde emellertid inte vara ett hinder för att dokumentera de fall som man får information om.

ANNONS

Hur ska man kunna ha koll på smittspridningen i förskolor om inte ens de fall som man får kännedom om dokumenteras?

– Jag är precis tillbaka så jag vet inte hur diskussionen gick här förra veckan. Jag kan faktiskt inte svara dig just nu.

ANNONS