Tiraholms Fisk utanför Unnaryd. I dagsläget är det enda stället i Halland där varifrån man också kan sätta upp öl, vin och snaps, vid sin beställning av hämtmat. Hyltepolitikerna gav under den här veckan klartecken.
Tiraholms Fisk utanför Unnaryd. I dagsläget är det enda stället i Halland där varifrån man också kan sätta upp öl, vin och snaps, vid sin beställning av hämtmat. Hyltepolitikerna gav under den här veckan klartecken. Bild: Benjamin Andreasson

Klartecken för alkoholutkörning - bara Tiraholm kan utnyttja det

Samhällsbyggnadsnämnden har nu beslutat om ett ja till utkörning av alkohol till Hylteborna vid catering.

ANNONS
|

Endast Sverigedemokraterna (SD) röstade emot.

Beslutet begränsar sig i dagsläget till att i praktiken bara gälla en av de totalt 13 restauranger och pensionat i Hylte kommun som har serveringstillstånd. Det är Tiraholms fisk i Unnaryd.

– Förutom serveringstillstånd krävs att restaurangen också har tillstånd för catering, därför blir det inte så många, säger Malin Thydén Kärrman (S), ordförande i nämnden.

Tiraholm har ett sådant tillstånd som de fick 2018.

Protokollet från mötet justerades i onsdags och därmed gäller möjligheten att beställa hem mat - med alkohol - redan från den dagen.

Det var den politiska majoriteten i kommunen, Framtid Hylte, som i slutet av november förde fram sitt förslag att tillåta hemkörningen, vilket ett litet antal kommuner i Sverige redan beslutat om. Lokalpolitikerna vill gynna restaurangerna i det läge de befinner sig just nu med restriktioner kring coronan. Förslaget möttes av skepsis från länsstyrelsens tillsynshandläggare och protester från den lokala nykterhetsrörelsen.

ANNONS

Vid nämndens möte i tisdags var det endast en ersättare i tjänst för SD, Thomas Flystam, som röstade emot.

Thomas Flystam, SD-politiker i samhällsbyggnadsnämnden, tycker att beslutet om att tillåta hemkörning av alkohol är "osmakligt".
Thomas Flystam, SD-politiker i samhällsbyggnadsnämnden, tycker att beslutet om att tillåta hemkörning av alkohol är "osmakligt". Bild: Privat

– Beslutet är helt fel. Det ökar tillgängligheten till alkohol och risken finns att det sker misstag, att exempelvis minderåriga konsumerar alkoholen. Budskapet som vi sänder till allmänheten är fel. Jag ser heller inte hur vi ska uppfylla bestämmelserna om ansvar och måttlighet. Det här är ytterst osmakligt, säger han.

Malin Thydén Kärrman genmäler att beslutet inte innebär att hemkörningen sker okontrollerat, bland annat genom att beställningarna inte får se ut hur som helst.

– Det ska vara en rimlig proportion mellan mat och dryck. Dessutom gäller åldern 18 år, säger hon.

I det tillstånd som Tiraholm har, vad gäller catering, gäller också att varje cateringuppdrag ska anmälas till handläggare på kommunen tio dagar i förväg.

– Det betyder att man kan inte ringa samma kväll och beställa hem pizza och starköl från sin restaurang, säger Julia Roth, som är alkoholhandläggare vid Hylte kommun.

Vad gäller de tolv övriga näringsställen, som inte har cateringtillståndet, står det dessa nu fritt att söka det. Julia Roth kan dock inte säga hur snabbt en sån ansökan kan beviljas.

– Ett vanligt serveringstillstånd tar fyra månader att handlägga. Ett cateringtillstånd tar i vart fall inte längre tid, förklarar hon.

ANNONS
ANNONS