Bo Gunnar Åkesson, gruppledare för Moderaterna i Hylte, medger att Brodin Johansson släpptes in väl snabbt till höga poster inom partiet, vilket han förklarar med att ”folk står inte på rad för att ta uppdrag”.
Bo Gunnar Åkesson, gruppledare för Moderaterna i Hylte, medger att Brodin Johansson släpptes in väl snabbt till höga poster inom partiet, vilket han förklarar med att ”folk står inte på rad för att ta uppdrag”.

M Hylte om Brodin Johansson: ”Vi är ledsna. Hon är en orädd person”

Inom Moderaterna i Hylte, ses partidistriktet krav och åtgärder mot Maj Brodin Johansson - bland annat att hon lämnar sina uppdrag inom partiet - som rimliga.

ANNONS
|

– Vi delar den uppfattning som partidistriktet har i detta och står bakom distriktets åtgärder. Det finns regler för hur man beter sig i olika sammanhang och dessa har hon inte följt, säger Bo Gunnar Åkesson, gruppledare och vice ordförande för Moderaterna i Hylte.

– Vi är samtidigt ledsna. Hon är en orädd person och såna behövs i politiken. Hon brinner för sina frågor och det är bra. Men hon gjorde fel.

Maj Brodin Johansson har sedan lokalorganisationens årsmöte i våras varit Hyltemoderaternas ordförande.

Det var efter att ha gått igenom Maj Brodin Johanssons inlägg och delningar på sociala medier, bland annat i facebookgruppen Diskus Hylte, som partidistriktets ordförande Lars Püss snabbt tog avstånd från dem. Det gjorde han i ett pressmeddelande 27 april, samma dag som HP på webben berättade om hur en muslimsk troende, anställd på en låg- och mellanstadieskola, angripits på facebook.

ANNONS

Följande dag hade Püss ett samtal med Brodin Johansson, under vilket han krävde att hon skulle lämna sina politiska uppdrag. Detta accepterade hon och meddelade samtidigt att hon lämnar partiet.

M i Hylte står nu utan ordförande.

– Vi kommer att välja en ny under ett extra medlemsmöte. Men det är inte så bråttom med just det. Vi får ordning på detta så småningom. Det är viktigare att snarast besätta de platser i kommunen som hon hade, säger Bo Gunnar Åkesson.

En tung sådan post finns i kultur- och folkhälsonämnden, vilken företräder C+M-oppositionen i sin helhet. Den platsen kommer, efter torsdagseftermiddagens fullmäktigesammanträde, att vara besatt av Christer Johansson från Torup.

LÄS MER:Ledande hyltepolitiker sprider uppgift om skolanställd: ”Han kan döda barn”

LÄS MER:Maj Brodin Johansson tvingas lämna sina uppdrag: ”Islamister påverkar Moderaterna”

Vid distriktsordföranden Lars Püss ingripande i förra veckan fick också Maj Brodin Johanssons partikamrater i Hylte en släng av sleven, för att ”det har gått för fort” när de släppt fram henne till viktiga poster. Brodin Johansson var för drygt ett år sedan aktiv för Centerpartiet inom kommunpolitiken i Hylte. Hon lämnade C med förklaringen att hon saknade lokalt stöd från det partiet för sina politiska insatser.

Bo Gunnar Åkesson håller med att det gått för fort, men anger att man varit trängda av av svårigheten för partiet att besätta förtroendeposter:

ANNONS

– Folk står inte på rad för att ta uppdrag, säger han.

M-styrelsen i Hylte har inte fattat beslut om när man ska ha sitt extra medlemsmöte. Processen har inte, enligt Åkesson, kommit så långt att det finns förslag till ny ordförande för kommunorganisationen. Han vill inte ange om han själv är beredd att ta det uppdraget eller inte.

LÄS MER:Genmäle av Maj Brodin Johansson: ”Omdömeslöst av mig”

LÄS MER:Hatet mot muslimer måste bekämpas i Hylte – och i Sverige

ANNONS