Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande. Bild: Roger Larsson

Maria Hedin (S): ”Jag har inte gjort den kopplingen”

Rekryteringen av personal inför starten av den nya resursskolan pågår för fullt. Skolpolitikern Maria Hedin (S) ser dock inget samband mellan arbetsmiljöproblemen på Örnaskolan och förra årets neddragningar på skolpersonal.

ANNONS
|

– Nu pågår rekryteringar inför uppstarten av resursskolan efter sommaren, men detaljkunskaperna om upplägget har barn- och ungdomschefen Ann-Christin Johansson, säger Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Hylte.

Nämnden har begärt pengar av kommunfullmäktige för hyreskostnaderna för Gamla Real, där resursskolan ska placeras. Frågan lyfts av kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) om två veckor.

– Det finns inget som hindrar att resursskolan startar i augusti. Däremot är lokalerna i Gamla Real en tillfällig lösning. För att bekosta drift och personal tittar barn- och ungdomsnämnden på om de kan använda statsbidraget för likvärdig skola, säger Ronny Löfquist (S), ordförande i ksau.

ANNONS

Maria Hedin har ingen direkt kommentar om Arbetsmiljöverkets kritik mot arbetsmiljöproblemen på Örnaskolan, en av de faktorer som har skyndat på starten av en resursskola.

LÄS MER:Efter kritiken mot arbetsmiljön – resursskola ska starta i augusti

Förra året drog Hylte kommun in ett 30-tal tjänster inom skolan för att barn- och ungdomsnämnden skulle kunna spara in 39 miljoner kronor på befintlig verksamhet och därmed få en budget i balans.

Elevassistenter och specialpedagoger fick sluta

Det var bland annat elevassistenter, barnskötare, specialpedagoger och integrationsvärdar som tvingades sluta sina jobb. I en intervju med P4 Halland berättar Lärarförbundet hur besparingarna har påverkat både lärare och elever.

LÄS MER:Kommunen varslar 30 heltidstjänster inom skolan

"Lärare får högre arbetsbelastning och vissa elever får kanske inte det stöd som de har rätt till. Vi önskar att arbetsgivaren hade varit lite mer lyhörd innan man hade gjort besparingarna", säger Stina Mathiasson, ordförande för Lärarförbundet i Hylte, till P4 Halland.

Hur tycker du att skolbesparingarna har påverkat lärare och elever?

– Konsekvenserna av det är för tidigt att svara på. Det är något vi får följa upp återkommande, säger Maria Hedin.

Hur har indragningen av exempelvis elevassistenter och specialpedagoger påverkat arbetsmiljön i skolan?

– Det är klart att deras arbete påverkas när det blir färre personal i skolan, men om det har någon koppling till det som skett på högstadiet den senaste tiden kan inte jag uttala mig om. Jag är tveksam till vad det beror på.

ANNONS

Vad kan ni politiker göra åt de krav som Arbetsmiljöverket ställt på Örnaskolans arbetsmiljö?

– Skolan skickar in svar om hur de ska åtgärda de punkterna för att det inte ska bli ett vite, svarar Maria Hedin.

LÄS MER:Örnaskolan svarar på Arbetsmiljöverkets kritik

Men kan ni göra något rent politiskt, till exempel tillföra resurser?

– Att det här skulle ha skett på grund av färre personal, den kopplingen har jag inte gjort. Jag är inte säker på att det skulle lösa sig om de skulle få pengar för att anställa fler. Det handlar mer om hur man arbetar med de här eleverna.

Fotnot: Hallandsposten har sökt barn- och ungdomschefen Ann-Christin Johansson, utan resultat.

LÄS MER:

ANNONS