Är 41 folkvalda lagom, för mycket eller för lite? En demokratiberedning i Hylte sätter sig nu och funderar på den frågan.
Är 41 folkvalda lagom, för mycket eller för lite? En demokratiberedning i Hylte sätter sig nu och funderar på den frågan.

Politikerna utvärderar sig själva

Hur ska det politiska landskapet i Hylte se ut efter valet 2022?

ANNONS
|

Det är dags att fundera på det redan nu, menar kommunpolitikerna, som utsett en vad man kallar en ”demokratiberedning”.

Det finns sju partier representerade i kommunfullmäktige i Hylte, därför har beredningen tilldelats sju stolar; en plats för vart och ett. Partierna har själva fått utse sin representanter och dessa är som följer: Malin Thydén Kärrman (S, sammankallande), Bengt-Åke Torhall (L), Bo Wahlén (V), Tommy Edenholm (KV), Anna Roos (C), Bo Gunnar Åkesson (M) och Stina Isaksson (SD).

Under varje mandatperiod ska den politiska organisationen utvärderas och det är det som nu ska ske. Eventuella förändringar av strukturen på nämnder, och hur deras ansvarsområden ska se ut, har man nu drygt ett år på sig att komma fram med förslag.

ANNONS

Vill demokratiberedningen dessutom eller i stället förändra antalet ledamöter i fullmäktige, som idag är 41, måste ett sånt förslag komma fram tidigare.

Ett fullmäktigebeslut om detta måste i så fall tas före årsskiftet. Det finns också vissa strömningar inom den politiken i Hylte, om att just att banta ned fullmäktige; att 41 är onödigt många.

ANNONS