”De får utföra arbete med eleven, om arbetsgivaren vidtar de åtgärder som står i beslutet”, säger Pia Lindqvist, jurist på Arbetsmiljöverket region väst.
”De får utföra arbete med eleven, om arbetsgivaren vidtar de åtgärder som står i beslutet”, säger Pia Lindqvist, jurist på Arbetsmiljöverket region väst. Bild: HP Arkiv, Privat

Skola riskerar vite – brast i hantering av hotfull elev

En hotfull elev på Örnaskolan har skapat en otrygg arbetsmiljö för skolans anställda och lärare låser klassrumsdörrarna. Arbetsmiljöverket är kritiskt till att personalen riskerar att utsättas för våld och hot på sin arbetsplats och kräver akuta åtgärder. Nu hotar myndigheten med ett vite på en kvarts miljon.

ANNONS
|

Hallandsposten skrev nyligen om hur ordningsvakter fick patrullera Örnaskolans matsal efter larm om en hotfull och våldsam elev som flera gånger försökt attackera centralkökets personal. Vid ett tillfälle fick kökspersonalen låsa in sig för att söka skydd.

LÄS MER:Kökspersonal rädd för hotfull elev – nu patrullerar vakter matsalen

Nu riktar Arbetsmiljöverket skarp kritik mot hur skolan har hanterat ärendet och pekar ut omfattande brister i personalens arbetsmiljö.

”Ni ska vidta åtgärder så att era arbetstagare kan utföra sitt arbete utan att de riskerar utsättas för våld, allvarliga hot och kränkningar”, står det i beslutet.

Lärare låser klassrumsdörrarna

I detta står också att städ- och kökspersonalen är extra utsatt och har skrivit flera tillbudsrapporter. Lärare på skolan känner sig oroliga när eleven befinner sig på skolan och har tagit för vana att låsa klassrumsdörrarna.

ANNONS

Skyddsombuden är oroliga för att något riktigt allvarligt ska hända och har sedan i höstas haft en regelbunden kontakt med Arbetsmiljöverket. Nu har detta lett fram till att Arbetsmiljöverket har lagt ett förbud och föreläggande om vite på 250 000 kronor, som kan träda i kraft om skolan inte uppfyller en rad villkor.

De får utföra arbete med eleven, om arbetsgivaren vidtar de åtgärder som står i beslutet.

Myndighetens kravlista måste alltså vara uppfylld för att de anställda ska tillåtas arbeta med eleven. Pia Lindqvist, jurist på Arbetsmiljöverket region väst, förklarar vad det innebär i praktiken:

– Det är inte så att vi stoppar undervisningen för eleven, utan vi ställer villkor på arbetsmiljön. De får utföra arbete med eleven, om arbetsgivaren vidtar de åtgärder som står i beslutet. Det här ärendet har pågått ganska länge så vi får utgå från att arbetsgivaren jobbar med frågan, säger Pia Lindqvist, som har skrivit beslutet.

Får inte arbeta ensamma med eleven

Villkoren som ställs på skolan är till exempel att skolanställda inte får arbeta ensamma med eleven. Bemanningen ska anpassas efter behoven i arbetet och personalen ska ha lämplig kompetens för att hantera eleven.

Arbetet ska också ske i lokaler som är anpassade efter elevens behov och som gör att arbetsmiljön för övrig personal och elever blir trygg. Skolan måste ha fungerande rutiner för hur man tar hand om personal och elever som utsatts för psykiskt påfrestande händelser eller fysiskt våld.

ANNONS

– Förbud generellt är förenade med villkor. Det måste dock vara saker som är möjliga att genomföra, vi får inte ställa villkor som inte får att efterleva, menar Pia Lindqvist.

När alla krav är uppfyllda ska skolan redovisa till Arbetsmiljöverket. Myndigheten vill se att risken för våld, allvarliga hot och kränkningar har förändrats och nått en lägre acceptabel nivå.

– Vi brukar ha en uppföljande inspektion, men ibland skickar arbetsgivaren in ett skriftligt svar och då dubbelkollar vi med skyddsombuden om de tycker att villkoren är uppfyllda. I dessa smittotider är det svårare att åka ut på plats. Då kan det gå med ett videomöte också, säger Pia Lindqvist.

Hur vanligt är det att skolpersonal utsätts för våld och hot?

– Det vet inte jag. Jag har ingen övergripande bild. Alla ärenden når inte oss. Min egen uppfattning är att de flesta som jobbar inom skola eller omsorg vill sina elevers eller brukares bästa, så de står nog ut med ganska mycket, säger Pia Lindqvist på Arbetsmiljöverket.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS