Bara i Hylte kommun finns det minst 350 fritidshus som ägs av danskar. ”Det positiva i sammanhanget är att vi har så fina grannar. Vi brukar säga att en svensk granne är en vän för livet”, säger Victoria Lindtner, chef för organisationen Danske Torpare.
Bara i Hylte kommun finns det minst 350 fritidshus som ägs av danskar. ”Det positiva i sammanhanget är att vi har så fina grannar. Vi brukar säga att en svensk granne är en vän för livet”, säger Victoria Lindtner, chef för organisationen Danske Torpare. Bild: HP arkiv samt Privat

Stängd gräns försvårar för danskar som äger stugor i Halland

Den stängda gränsen mellan Sverige och Danmark gör att danska fritidshusägare inte kan se till sina stugor i Halland.
– Det har varit inbrott, hus som brunnit ned och frostskador, säger Victoria Lindtner, chef för organisationen Danske Torpare.

ANNONS
LocationHylte|
|

Med anledning av det allvarliga coronaläget är gränsen mellan Sverige och Danmark stängd sedan den 22 december. Det finns de som undantas från inreseförbudet, till exempel personer som kan styrka att de bor eller arbetar i Sverige.

LÄS MER:Det här gäller för resor till och från Sverige

Att äga ett fritidshus på svensk mark är inte skäl nog för danskar att åka in i Sverige, enligt regeringens beslut, och för dessa personer har inreseförbudet ställt till vissa bekymmer.

– Danskarna kan inte titta till sina stugor och så var det även under lång tid våren 2020 när Danmark stängde gränsen mot Sverige. Det är klart att det innebär problem. För våra medlemmar är det inte bara ett fritidshus, utan ofta deras andra hem. Normalt sett brukar de inte bara besöka husen på sommaren, utan på helger och vid andra tider på året, säger Victoria Lindtner, chef för Danske Torpare.

ANNONS

Det positiva i sammanhanget är att vi har så fina grannar. Vi brukar säga att en svensk granne är en vän för livet.

350 danska fritidshusägare i Hylte

Det är cirka 2 000 danskar som äger fritidshus i Halland. Av dessa har 350 ett fritidshus i Hylte, 655 i Laholm och cirka 100 i Halmstad, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån år 2017.

Vilka konsekvenser har det fått att danskar inte kan titta till sina stugor?

– Det har varit inbrott, hus som brunnit ned, frostskador, träd som fallit ned på huset och det har även ställt till problem för dem som vill sälja eller köpa en stuga i Sverige, säger Victoria Lindtner och tillägger:

– Det positiva i sammanhanget är att vi har så fina grannar. Vi brukar säga att en svensk granne är en vän för livet. Vi är oerhört tacksamma att svenskarna tittar till våra hus, skottar snö och hjälper till med olika saker. Det är en ljuspunkt i allt detta.

Victoria Lindtner har själv ett fritidshus som hon får hjälp med av svenska grannar. För stugägare utan nära grannar finns det svenska privatpersoner och företag som erbjudit sig att hjälpa till.

Dialog om undantag för stugägare

Danske Torpare har haft en dialog med en dansk minister som ansvarar för nordiskt samarbete, eftersom man menar att det finns legitima skäl för danska stugägare att komma till Sverige.

Vi kommer inte hit för att festa, utan för att vi har fastigheter som behöver tillsyn. Många har stora skogsfastigheter och behöver avverka skog.

– Vi förstår naturligtvis situationens allvar med pandemin och de nya mutationsformerna så vi accepterar självklart inreseförbudet. Men vi undersöker om det finns någon möjlighet att komma in i Sverige, genom att uppvisa ett negativt covidtest, visa dokumentation på att du äger ett fritidshus och åka raka vägen till huset. Vi kommer inte hit för att festa, utan för att vi har fastigheter som behöver tillsyn. Många har stora skogsfastigheter och behöver avverka skog.

ANNONS

Inreseförbudet till Sverige från Danmark, Norge och Storbritannien har förlängts till den 14 februari.

LÄS MER:"Rött läge" i Oslo – mutationen sprider sig

LÄS OCKSÅ:

ANNONS