Simon Jansson står vid badplatsen Viken (i närheten av Byås), som är målgången för lördagens utmaning. Tillsammans med Rasmus Ebbesson och Mattias Jonasson ska han simma genom de tre Färgensjöarna i Hylte kommun. Rasmus och Mattias kunde inte vara med vid fototillfället på grund av arbete.
Simon Jansson står vid badplatsen Viken (i närheten av Byås), som är målgången för lördagens utmaning. Tillsammans med Rasmus Ebbesson och Mattias Jonasson ska han simma genom de tre Färgensjöarna i Hylte kommun. Rasmus och Mattias kunde inte vara med vid fototillfället på grund av arbete. Bild: Isabel Bark

Utmaningen i coronatider: Kompisar ska simma genom tre sjöar

På lördag ska Simon Jansson, Rasmus Ebbesson och Mattias Jonasson utmana sig själva till max. De ska simma genom tre sjöar i ett svep. Nu uppmanar de fler att motionera ute i naturen, i stället för att trängas på gymmet.

ANNONS
|

Årets stora utmaning för de tre Hyltekillarna startar 07.00 på lördag morgon vid en badplats i Femsjö. Härifrån ska de simma genom de tre Färgensjöarna: Södra, Mellan och Stora Färgen.

– Vad vi känner till är vi de första som simmar genom dessa tre sjöar i ett svep. Vi beräknar att gå i mål klockan 11.10 vid badplatsen Viken, berättar Simon Jansson när HP träffar honom några dagar innan utmaningen.

Idén väcktes i de rådande coronatiderna, där vardagsmotionärer hänvisas till utomhusaktiviteter.

– Träna ihop med ett kompisgäng och peppa varandra. Det är bättre än att stå och trängas på ett gym, säger Simon.

ANNONS

Två kompisar nappade på idén

Han föreslog sjösimmet för sin arbetskamrat Mattias Jonasson (de arbetar båda på Bruket i Hylte) som nappade på idén. Det gjorde även vännen Rasmus Ebbesson som är nybliven triathlet och står inför en svensk klassiker nästa år.

Alla tre tränar triathlon, en kombination av simning, cykling och löpning.

– Jag gjorde en Ironman i Kalmar 2019 där dessa tre grenar ingår. Man har 16 timmar på sig och jag klarade det på tiden 10 timmar, 19 minuter och 43 sekunder.

”Stundtals kommer säkert hjärnan säga till oss att avbryta och vi kommer att frysa, men när vi väl går i mål kommer ingen att ångra sig”, säger Simon Jansson.
”Stundtals kommer säkert hjärnan säga till oss att avbryta och vi kommer att frysa, men när vi väl går i mål kommer ingen att ångra sig”, säger Simon Jansson. Bild: Isabel Bark

Men Simon Jansson påpekar att utomhusträning inte bara är till för de mest vältränade, utan passar alla – oavsett aktivitet. Han har ett tips på hur man kan tänka för att komma i gång.

– Träna med andra som gjort det du vill genomföra. Använd dagens sökmotorer som youtube och google för att motivera dig själv. Målet du sätter ska låta så enkelt att det nästan provocerar dig.

– Till dem som menar att de inte har tid att träna brukar jag säga att träning ger mer tid. Det är ungefär som att sätta in pengar på banken. Ju mer du sätter in nu, desto mer kan du ta ut i framtiden.

Hoppas på soligt väder

Nu hoppas han att vädergudarna är på rätt humör på lördag. Han gissar att vattentemperaturen kommer ligga på mellan 15 och 17 grader. Killarna kommer att simma iklädda våtdräkter och har med en safeswimmer, en flytande boj som de kan använda om kroppen behöver en paus. Bojen gör också att de syns bra i vattnet.

ANNONS

Till dem som menar att de inte har tid att träna brukar jag säga att träning ger mer tid. Det är ungefär som att sätta in pengar på banken. Ju mer du sätter in nu, desto mer kan du ta ut i framtiden.

En följebåt kommer att finnas till hands när de behöver fylla på med energidryck och snabba kolhydrater. Totalt sett kommer de att simma cirka 1,2 mil i det kalla sjövattnet.

– Stundtals kommer säkert hjärnan säga till oss att avbryta och vi kommer att frysa, men när vi väl går i mål kommer ingen att ångra sig. Själva utmaningen blir att man klarar mer än man tror.

LÄS MER:Halmstads Triathlon genomförs virtuellt: ”Att ordna någonting är jätteviktigt för idrotten”

LÄS MER:De flesta Halmstadbor skulle kunna cykla till jobbet

ANNONS