En del byggnadsdetaljer på fasaden till Forum i Hyltebruk innehåller asbest, bland annat den svarta "bården" under taktutsprånget och fogningen av marmorplattorna under fönstersektionerna.
En del byggnadsdetaljer på fasaden till Forum i Hyltebruk innehåller asbest, bland annat den svarta "bården" under taktutsprånget och fogningen av marmorplattorna under fönstersektionerna. Bild: Lennart Hildingsson

Väggar, rör och fogning i Forum innehåller miljöfarlig asbest

I vad skick är Forum, tänkt att bli kommunalt kulturhus? Det är inte klart utrett. Men vad som framkommit vid en besiktning är att det finns åtskilligt av asbest i byggnaden.

ANNONS
|

Hylte kommun köpte fastigheten för åtta miljoner kronor från fastighetsbolaget Bofast för snart två år sedan. Affären genomdrevs under brådska och med motstånd från flera av de borgerliga partierna.

Vad som utlovades i stridens hetta var en ”komplett besiktning” av byggnaden, som skulle göras i samband med köpet.

Moderaternas gruppledare, Bo Gunnar Åkesson, har under den tid som gått saknat vad han i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande, Ronny Löfquist (S), kallar en ”byggnadsteknisk undersökning”. Han efterlyser också beräkningar över vad de kommande ombyggnaderna av Forum kommer att kosta.

Vid torsdagens fullmäktigemöte besvarades interpellationen av Löfquist, med en hänvisning till en ”miljöinventering” som gjordes några veckor innan köpeavtalet med Bofast skrevs under sommaren 2018.

ANNONS

– Jag är inte nöjd. Jag vill ha en byggnadsteknisk genomgång som berättar om takets status, skicket på rörledningarna, om det finns fukt och sånt där, genmälde Bo Gunnar Åkesson.

Miljöinventeringen, vilken HP tidigare inte rapporterat om, är en kartläggning av mindre lämpliga material man kan hitta i byggnaden. Den behandlar inte eventuella renoveringsbehov eller skicket allmänt på väggar, golv och tak.

Det finns dock i Forum, visar det sig, asbest i olika sammanhang. Det är exempelvis i rörisolering, fogning av fönster och dörrar och i viss utsträckning också som fasadmaterial. Vissa rörfogningar som gjordes för 60-talet år utfördes dessutom med bly och i väggstommarna finns blåbetong som misstänks avge radon.

Vad som kan bli problematiskt vid den kommande ombyggnaden av Forum är framför allt asbesten.

– Vi har haft asbest i stort sett alla renovering som vi gett oss in i under de senare åren, Örnaskolan, Kinnareds skola och så vidare. Det är ett verkligt bekymmer, men inget som inte kan hanteras om vi vet var asbesten finns, säger Ronny Löfquist till HP.

Vad gäller en ombyggnad av Forum ligger detta, enligt Löfquist, flera år framåt i tiden och man är ännu inte klar över exakt vilken användning som byggnaden ska få som kulturhus. Därför har heller inte nån arkitekt satts till att se hur en ombyggnad ska göras.

ANNONS

Asbest

Asbest är en fibrig mineral, idag förbjuden att använda som byggnadsmaterial. Dammande fibrer kan framkalla lungskador på den som upprepat hanterar den (dammlunga och lungcancer).

Fram till 1970-talet, då asbesten successivt började förbjudas, var den vanlig då man ville ha material med lång livslängd, isolerande effekt och även med brandskyddande egenskaper.

Asbest anses ej skada där den i äldre hus redan sitter runt rör och som klädselplattor på fasader.

Men då man börjar riva i det, blir asbesten en fara på nytt och arbetet måste göras med skyddsutrustning.

ANNONS