Anders Holmkvist vill att hemtjänstpersonalen använder skyddsutrustning när de hjälper honom efter en ögonoperation.
Anders Holmkvist vill att hemtjänstpersonalen använder skyddsutrustning när de hjälper honom efter en ögonoperation. Bild: Carina Nilsson

86-åring rädd att få corona efter ögonoperation

Efter en ögonoperation behöver Anders Holmkvist hjälp av hemtjänsten med ögondroppar tre gånger om dagen. Men han fick ta strid för att personalen skulle använda skyddsutrustning.
– Jag är rädd för att bli smittad, jag är 86 år gammal och har högt blodtryck, säger han.

ANNONS
LocationVåxtorp|
|

I början av maj blev Anders Holmkvist från Våxtorp ögonopererad på sjukhuset i Halmstad efter att hans syn försämrats.

– Sedan dess behöver jag hjälp av hemtjänsten med droppar i ögonen tre gånger om dagen. Första gången de kom hade de munskydd och gummihandskar men sedan var de helt utan skyddsutrustning. Vid ett tillfälle kom två personer, vilket är onödigt eftersom en person kan ge ögondropparna, säger han och fortsätter:

– Eftersom de måste stå nära så känner jag mig rädd för att bli smittad.

Anders betonar att han inte vill lägga någon skuld på hemtjänstpersonalen som gör sitt jobb. Men när han ringde till chefen och klagade så fick han höra att om han var så rädd för corona kunde han ordna med skyddsutrustning själv.

ANNONS

– Jag har en god vän i Stockholm som hjälpte mig att ringa runt men munskydd, handskar och annan skyddsutrustning var slut på alla apotek. Hon kollade med vårdcentralen som inte heller kunde hjälpa till.

Efter att Anders goda vän hört av sig till en chef fick han en låda med skyddsutrustning som hemtjänstpersonalen kan använda.
Efter att Anders goda vän hört av sig till en chef fick han en låda med skyddsutrustning som hemtjänstpersonalen kan använda. Bild: Carina Nilsson

Anders fick också höra att personalen som kommer är friska.

– Hur kan de vara säkra på det? Jag läste om personal som testats på sjukhus där flera stycken hade viruset fast de kände sig friska. Jag tillhör trots allt en riskgrupp, och jag isolerar mig från alla andra kontakter, säger han.

När Anders vän hotade med att IVO-anmäla fick han ut en låda med skyddsutrustning som hemtjänstpersonalen kan använda.

Hur kan vi vi äldre veta att personalen är frisk?

– Men jag undrar hur det går för alla andra som kanske är i samma situation? Hur kan vi veta att personalen är frisk, säger han.

Kristina Isaksson som är avdelningschef för äldreomsorgen berättar att de alltid följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Hallands regler.

– Den basala hygienen med noggrann handtvätt är grunden för allt. Jag tror att plasthandskar kan ge en falsk trygghet, det kan ju fastna smuts och bakterier även på handsken, säger hon.

Att det var två personer inne i huset hos Anders Holmkvist tror hon beror på att de har behövt introducera många vikarier.

ANNONS

– De behöver bredvidgång för att lära sig arbetet. Jag kan mycket väl förstå oron som de äldre kan känna – det är ett stort informationsflöde och det finns väldigt många experter. Men vi kan inte göra annat än att följa de riktlinjer vi får till oss från myndigheterna, säger Kristina Isaksson.

LÄS MER:Rasmus och Lisa vårdar covid-sjuka i hemtjänsten

ANNONS