Bil for ner i Stensån och läckte olja vid naturreservat

Föraren till bilen är brottsmisstänkt efter att färden slutade i Stensån. Nedströms från olycksplatsen är ett naturreservat med hotade arter knutna till vattenlivet i Stensån, men länsstyrelsen tror inte det blir permanenta skador.

ANNONS
LocationKungsbygget|
|

En bil flög ner i Stensån på onsdagseftermiddagen i höjd med Kungsbygget.

Enligt räddningstjänsten hade bilen kommit från Örkelljungahållet, styrt över på fel sida av 24:an och hamnat vid sidan om broräcket och störtat över ån till den motsatta kanten.

Polis misstänker brott

Föraren, en man i 35-årsåldern, kunde själv ta sig ur fordonet och uppgav för polisen att han kört av vägen för att han väjt för ett djur. Polisen har dock öppnat en utredning för misstänkt grovt rattfylleri under påverkan av narkotika.

Bilen bärgades på onsdagskvällen och räddningstjänsten försökte begränsa läckaget och sanera utsläppet av olja och vätskor från bilen.

Värdefullt naturreservat

Några meter nedströms tar Äspereds naturreservat vid som bildats för några år sedan för att skydda hotade arter i Stensån i anslutning till lövsumpskogen i området.

ANNONS

– Det är en väldigt värdefull å och den delen är väldigt fin. Bensin och olja kan skada de småkryp, fiskar och flodpärlmussla som finns i ån. Men ett enstaka utsläpp lär inte ha långtgående effekter, det tror jag inte men det är beklagligt att det har inträffat, säger Viveka Strand, naturvårdshandläggare.

Ett körfält var avstängt fram till sextiden i samband med bärgning och saneringsarbete.

LÄS MER:Bil gled ner i Stensån efter olycka

ANNONS