Bröderna Gertten fick Laholms filmpris

Med filmer om Zlatan, Björn Afzelius och bananjätten Dole har bröderna Magnus och Fredrik Gertten populariserat dokumentärfilmen. I lördags fick de Laholms filmpris.

ANNONS
|

På plats i Biograf Maxim för att ta emot priset och checken på 10 000 kronor fanns Magnus Gertten.

Han beskriver filmskapandet som en ensam process ”man aldrig vet om man ska kunna ta sig igenom”.

– Därför är det så skönt när man får ut filmen i biosalongerna och visar den för världen. Man behöver publikens uppskattning och beviset på att man har gjort något som fungerar, säger Magnus Gertten.

Bröderna från Malmö brukar arbeta var för sig, men har tillsammans gjort tre fotbollsfilmer om favoritlaget MFF. Fjolårets publiksuccé Den unge Zlatan har setts av 85 000 biobesökare.

–När vi ser honom i dag är han en vinnare, men det var han inte när han började. Den här filmen handlar om hans väg fram. En väg som är stentuff, där de flesta faller.

ANNONS

Ni får priset för att ha populariserat dokumentärfilmen. Hur har ni burit er åt med det?

–Vi har jobbat länge och hårt och vill gärna nå ut med våra filmer. Vi är story-junkies och letar berättelser hela tiden.

–Din främsta pusselbit som dokumentärfilmare är nyfikenhet, att runt nästa hörn finns en berättelse som just jag får berätta för världen.


    <strong>Letar alltid berättelser.</strong> Dokumentärfilmaren Magnus Gertten. Bild: Jonatan Gernes
Letar alltid berättelser. Dokumentärfilmaren Magnus Gertten. Bild: Jonatan Gernes

Afzeliusrullen Tusen bitar från 2014 är en av de mest sedda svenska dokumentärerna de senaste 20 åren. Den följde han upp med en svartvit dokumentär om förintelseöverlevare.

Den röda tråden är frågan ”vem jag är som människa”, uppger Magnus Gertten.

– Jag tror att jag är som många andra människor, en blandning av allvar och lek, socialt ansvar och oförställd glädje, som till och med kan vara egoistisk. Som när man står och skriker på ett fotbollslag. Jag tror att allt det behövs. Film kan inte bara handla om misär.

Hans nästa film? En politisk thriller. Ännu hemlig.

Laholms filmpris delades ut på Svenska filmdagarna i Laholm, med stöd av de lokala sparbankerna.

Fakta: Motiveringen

”I tider då alternativa sanningar' börjar få större betydelse än sanningen, betyder det dokumentära berättandet mycket för bevarande och synliggörande av vår samtid och dess sanning. Med filmer som Hoppets hamn, Bikes vs Cars, Tusen bitar, Bananas!* med flera har de populariserat dokumentärfilen och lyft fram problem såväl som folkkära personer. Tillsammans har de nu gjort filmen Den unge Zlatan om en av Sveriges största fotbollspelare genom tiderna. Laholms filmpris 2017 går till bröderna Magnus och Fredrik Gertten.”

ANNONS