Byggtvist på campus: konsult stäms på flera miljoner

En stor mängd fel i vvs-ritningarna gjorde ombyggnaden av Campus Laholm mycket dyrare. Kommunens fastighetsbolag kräver nu byggkonsulten på närmare sju miljoner kronor i skadestånd.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Bråket gäller den stora ombyggnaden av Osbecksgymnasiets så kallade 100-byggnad under 2015–2017, där bland annat allaktivitetshus och blackbox byggdes till.

Parterna har genom sina jurister fört diskussioner i flera år efter att bygget blev klart. Nu hamnar tvisten i domstol.

– Vi har inte kommit överens. Då var detta nästa steg, säger Peter Johansson, tillförordnad vd för Laholms kommuns fastighetsbolag Kommunfastigheter i Laholm AB.

Creacon stäms på miljoner

Kommunfastigheter stämmer byggkonsulten Creacon HKAB på närmare 6,8 miljoner kronor plus ränta. Summan grundar sig i en lång rad angivna fel och brister i projekteringen, och utredningskostnader. Kraven kan komma att öka.

– Vi anser att det är brister i den konsulttjänsten som vi har köpt, som vi inte är nöjda med. Vi har fått se till att det blivit rätt gjort i efterhand. Det har blivit fördyringar, säger Peter Johansson.

ANNONS

Vi har fått se till att det blivit rätt gjort i efterhand. Det har blivit fördyringar.

I det jättelika materialet som har lämnats in till rätten nämns 159 ändringsarbeten som entreprenörerna har tvingats göra på grund av att underlaget från Creacon varit dåligt. Bristerna gäller allt från att det inte angetts på vilken höjd rör och kanaler ska monteras till avsaknad av ventilation i många rum och lokaler.

Hela ombyggnaden och tillbyggnaden av Osbecksgymnasiet kostade 100 miljoner kronor. Tvisten gäller bara VVS-projekteringen. Kommunens fastighetsbolag vill ha tillbaka närmare sju miljoner kronor av byggkonsluten Creacon.
Hela ombyggnaden och tillbyggnaden av Osbecksgymnasiet kostade 100 miljoner kronor. Tvisten gäller bara VVS-projekteringen. Kommunens fastighetsbolag vill ha tillbaka närmare sju miljoner kronor av byggkonsluten Creacon. Bild: Elin Carlansson/arkiv

Oerfaren handläggare

De ofullständiga handlingarna ska till stor del bero på att Creacon använde en nyutexaminerad handläggare, som inte uppfyllde kommunens krav på erfarenhet. Enligt Kommunfastigheter var Creacon medvetna om problemet.

I ett mejl till projektledaren skrev en annan VVS-ingenjör på konsultbolaget:

”Att redogöra för vad som var ofullständigt i (handläggarens) projektering gör sig inte enkelt ...”

Mörkade fel

Kommunfastigheter företräds av advokatfirman Foyen. I måndags lämnade de in en stämningsansökan till Halmstads tingsrätt med 167 bilagor.

HP har tagit kontakt med Creacons vd Torbjörn Åkesson för att höra konsultbolagets inställning i tvisten och till de anklagelser som förekommer om att företaget ska ha försökt mörka sina egna fel och tagit betalt för att rätta till dem.

”Vi har inte tagit del av stämningsansökan ännu och jag vill därför inte kommentera saken. Vi ber att få återkomma när vi har tagit del av den och gått igenom den med vårt ombud”, svarar Torbjörn Åkesson i ett sms.

ANNONS

Fakta: Ombyggnaden på Campus Laholm

• Under 2014 beslutade sig kommunen för att bygga om och till byggnad 100 på Osbecksgymnasiet och skapa det som skulle bli Campus Laholm. Målet var att skapa nya teorisalar och utrymmen för fordons-, el- och industriprogrammet, samt allaktivitetsrum och en samlingssal.

• Kommunfastigheter har ett ramavtal med Creacon på VVS-området (värme, ventilation och sanitet). Bolaget fick uppdraget att göra VVS-projekteringen och var också kontrollant för hur byggarbetet utfördes.

• Men projekteringen utfördes enligt fastighetsbolaget så dålig att hela byggentreprenaden blev dyrare och tog längre tid. Konsulten anklagas också för att ha försökt mörka bristerna och tagit betalt för rättelse av egna fel.

LÄS MER: Snart öppnar tillhållet för de unga i Laholm

LÄS MER: Äntligen byggstart för Campus Laholm

ANNONS