Farfar och farmor driver lokal secondhandbutik

Secondhandbutiken Farfars och farmors antikviteter i Lilla Tjärby fokuserar på lokal förankring. Butiken firade nyligen tre år och nu finns det planer på att utöka verksamheten.
– När man handlar hos oss ska man känna att detta är en secondhandbutik i Laholm, säger Christer Grähs, butiksägare.

ANNONS
LocationLilla Tjärby|
|

På Fridhemsvägen i Lilla Tjärby mittemot idrottsplatsen ligger Farfars och farmors antikviteter. Secondhandbutiken drivs av paret Christer och Mona Grähs och firade i söndags tre år. Butiken har öppet på söndagar, men under sommaren även på onsdagar. Det något lustiga namnet har en naturlig förklaring.

– När vi drog i gång hade vi precis blivit farfar och farmor. Därför kändes det som ett lämpligt och lite roligt namn, säger Mona Grähs.

Fokus på lokalt utbud

Christer Grähs berättar att butiken lägger stor vikt vid lokal förankring. I butiken finns bland annat ett helt rum med Laholms keramik. På väggarna hänger tavlor från lokala konstnärer. En medveten strategi från Christer och Mona.

ANNONS

– När man handlar hos oss ska man känna att detta är en secondhandbutik i Laholm. Det ska avspegla sig i vårt utbud. Det finns många skickliga hantverkare och konstnärer i bygden. Fina saker förtjänar att leva vidare, säger Christer Grähs.

Att saker ska få leva vidare är något som Mona Grähs brinner lite extra för.

– Jag är väldigt mån om att saker ska återvinnas. Det är viktigt med hållbar utveckling. Det är därför secondhand är så himla bra, säger hon.

Mona och Christer beskriver sig själva som ”samlare”. Intresset för prylar var avgörande när paret valde att starta secondhandbutiken.
Mona och Christer beskriver sig själva som ”samlare”. Intresset för prylar var avgörande när paret valde att starta secondhandbutiken. Bild: Johan Olsson

”Att gå med vinst är inte det primära syftet”

Farfars och farmors antikviteter är ett företag som vilket som helst, men Christer ser det mer som en ”hobby".

– I grunden är vi gamla samlare. Det går inte att komma ifrån att vi gillar prylar och det är egentligen det som gjorde att vi startade butiken. Att gå med vinst är inte det primära syftet, men självklart vill vi att det ska gå bra även ekonomiskt, säger han.

Mona fyller i på samma tema.

– I början fick Christer betala bensinen till alla auktioner själv, men vi har sagt att vi vill att butiken ska kunna finansiera sig själv. Det är tanken, säger hon.

Planerar att bli större

Trots att Christer och Mona beskriver sin verksamhet som en ”hobby” finns det planer på hur butiken ska expandera.

ANNONS

– Vi har köpt in ett växthus som vi planerar att ha vårt utesortiment i. Det gör att vi inte är lika väderberoende, säger Mona.

LÄS MER:”Loppisrundan är guld värd för oss”

LÄS MER:Lizette Svensson är inspiratören som sätter secondhand i första rummet

ANNONS