Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas där. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen kommer till skolan.
Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas där. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen kommer till skolan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Föräldrar som tog skolbarn på semester slipper böter

Kommunens krav på föräldrarna var för otydligt. Familjen som brukar ta med barnen på semester utan lov från skolan slipper att betala vite.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Att de två barnen ofta låtit bli att gå till skolan, utan giltigt skäl, strider mot skolplikten.

Laholms kommun hotade därför mamman och pappan med ett vite på 10 000 kronor per barn och överträdelse om de inte ser till att deras barn fullgör sin skolplikt.

Rektor sade nej

Det ovanliga beslutet togs av barn- och ungdomsnämnden i maj. Föräldrarna har vid upprepade tillfällen åkt på långvariga utlandssemestrar med barnen, fastän rektor sagt nej till ledighet från skolan.

Nu upphäver förvaltningsrätten nämndens beslut, efter att föräldrarna överklagat.

Beslutet uppfyller inte kraven

Enligt domstolen lever föreläggandet med vite inte upp till lagens krav på tydlighet och precision.

Det saknas en angiven tidpunkt för när åtgärden ska vidtas. Det finns också utrymme för tolkning av hur skolplikten ska uppfyllas för att undgå vitet och det råder oklarheter kring när vitesbeloppet utgår, anser domstolen.

ANNONS

LÄS MER:Föräldrar får böta om elever åker på semester utan skollov

ANNONS