Hyran höjs med en 50-lapp i månaden

Nästa års hyreshöjning i Laholmshem blir hälften så hög som senast. Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen har i förhandlingen tagit hänsyn till coronapandemin.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Hyreshöjningen till år 2021 blir 0,75 procent inom allmännyttan i Laholms kommun. För en hyresgäst i en normallägenhet på 70 kvadratmeter innebär det ett påslag på hyran med 50 kronor i månaden.

Höjningen hölls ner i årets förhandlingar mellan Laholmshem och Hyresgästföreningen med hänsyn till pandemins effekter på hyresgästernas plånböcker.

Sämre ekonomi i pandemin

– Det är ett litet speciella omständigheter i år, med corona och allt vad det innebär för hyresgästernas ekonomi. Därför är det en lägre värdering i uppgörelsen jämfört med förra året, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne där Laholm ingår.

Höjning är hälften så hög som inför i år, då siffran landade på 1,5 procent. Det är samma nivå som man enats om i grannkommunerna Båstad och Örkelljunga.

ANNONS

– Vi tycker att det är rimligt och bra att hyresvärdarna tar ansvar, säger Peter Olsén.

”Visste nästan på förhand”

De nya hyrorna gäller från årsskiftet och berör de närmare 1 500 hyreslägenheter som tillhör kommunägda Laholmshem.

– Det blev lite lägre än vad vi hade yrkat, men så som förhandlingarna varit i år utifrån pandemiläget och Hyresgästföreningens inställning till det så får vi kanske vara nöjda. Vi visste nästan på förhand att det inte skulle bli några större höjningar inför 2021, säger Peter Johansson, tillförordnad vd på Laholmshem.

Bolaget hade budgeterat för en låg höjning den här gången.

– Det är inte prat om några neddragningar. Det kommer inte att påverka oss nämnvärt, säger Peter Johansson.

LÄS MER:Trots tusenlapp i rabatt – svårt att hyra ut i Hishult

LÄS MER:Flera partier varnar för höga hyror i dyra nybyggen

LÄS MER:Hyran höjs med 1,5 procent nästa år

ANNONS