Inbrottstjuv glömde kvar ölburk med DNA-spår

Mannen dök upp med en ficklampa i en trädgård i Vallberga. Det blev slutet för en stöldturné som börjat i Vänersborg sex dagar tidigare.

ANNONS
LocationVallberga|
|

Två personer greps 18 maj efter att en husägare på Spånvägen ringt polisen. Han hade vaknat mitt om natten av ljuset från en ficklampa som någon gick och lös med i hans trädgård.

När husägaren gick ut flydde inkräktaren och en kumpan till fots i riktning mot fotbollsplanerna.

Med hjälp av polishund spårade polisen upp två misstänkta gärningsmän vid en bil. I bilen fanns diverse stöldgods.

Stöldgömma i dunge

Hunden hittade också en stöldgömma i en skogsdunge i närheten. Där fanns flera verktygslådor, en bensindunk och glasslådor. Saker värda cirka 15 000 kronor. De hade stulits ur ett garage på Långgatan samma natt.

ANNONS

Verktygen i bilen kunde härledas till tre stölder som inträffat i Vänersborg sex dagar tidigare. Vid inbrott i två fordon och ett garage hade verktyg, utrustning och mängd fina spritflaskor stulits till ett värde av över 140 000 kronor.

Polisen hittade den här bilden i en av männens Messengerfölden. Flaskorna fotograferades på männens biltak samma dag som de stulits ur ett garage i Vänersborg. Männen hade också googlat på spritpriser på nätet.
Polisen hittade den här bilden i en av männens Messengerfölden. Flaskorna fotograferades på männens biltak samma dag som de stulits ur ett garage i Vänersborg. Männen hade också googlat på spritpriser på nätet. Bild: Ur förundersökningen

I en av de uppbrutna bilarna hade tjuven lämnat kvar en öppnad ölburk. DNA på ölburken matchade en av männen som greps i Vallberga.

Tio års utvisning

29-åringen sitter häktad och har nu åtalats för fyra stölder. Han riskerar fängelse och tio års utvisning om han fälls.

Mannen nekar till brott och påstår att han köpt verktygen på loppis. Han kallar det ”ett stort sammanträffande” att stöldgodset och DNA knyter honom till inbrotten i Vänersborg.

I Vallberga stannade 29-åringen och bilföraren till för att sova, uppger de. Bilföraren hävdar att han inte har någonting med stöldgodset att göra. I brist på bevis har han inte åtalats.

LÄS MER:Inbrottstjuvar greps på bar gärning

ANNONS