Knut Randhem har spriten som levebröd

Han har snusat med Avicii och basat för baren på femstjärniga Marina Bay Sands Hotel i Singapore. Knut Randhem från Våxtorp gör internationell karriär av att blanda drinkar.

ANNONS
|

Efter tre år på hotell och restaurang på Osbecksgymnasiet fick Knut Randhem jobb på Stadshotellet i Laholm. Men den stora världen utanför lockade.

Vägen från lilla Fasanvägen i Våxtorp till stora nattklubbar runt om i Sydostasien gick via Köpenhamn. Han snubblade över en jobbannons i en tidning och flyttade till Danmark över en natt, 18 år gammal.

Ett år i byen blev till åtta, med en ständigt stigande stjärna i barbranschen.

–Bar är det jag tycker är roligt. När jag var liten ville jag alltid bli kock, men under utbildningen halkade jag in mer på serveringsbiten. Baren kombinerar båda. Man får jobba med folk och skapa något.

ANNONS

2012 blev han handplockad av ett företag i Singapore. Knut Randhems jobb de närmaste åren blev att utveckla skybarer i Bangkok, Singapore och Hong Kong, med en sväng till franska Saint Tropez.

Han var ansvarig för 80 anställda – till att börja med –och fick som head mixologist blanda drinkar till jetsetfolket.

–I Singapore speciellt hade vi mycket känt folk. Beckham var där ganska ofta, Gordon Ramsay, jag kommer ihåg att jag fick snusa tranbärssnus med Avicii. Då är det ganska lätt att man dras med och det blir mer fest än jobb emellanåt.

Sedan ett halvår har 30-åringen bytt sida om bardisken.

Som brand manager för colombianska Dictador ska han erövra den asiatiska marknaden med märkets rom, gin, cigarrer och kaffe.

– Det är lite annorlunda. I stället för att bara prata med folk som köper drinkar i baren sitter man och pratar med inköpschefer för stora kedjor.

Hans kontor går ner i en ryggsäck och hela Asien är hans arbetsfält. Det blir i snitt 15 resdagar i månaden.

Är det jobbets baksida?

–Nej då, resor är ett personligt intresse. Jag tycker att det är kul att se nya saker och är inte rädd att träffa nya kulturer.

Basen med thailändska flickvännen Nicki finns i Bangkok. Hem till Sverige försöker han komma en gång om året. I veckan var han tillbaka på mammas gata i fyra dagar.

ANNONS

– Jag försöker hänga med i den lokala fotbollen och kollar er hemsida hur det går för Våxtorp när de spelar, säger Knut, som själv har ett förflutet som bandyspelare i Sjöalt.

I tisdags föreläste han på sin gamla gymnasieskola. Ungdomarna ville veta hur man slår sig in i barbranschen.

–Man får börja från början, ha tur, lära sig av andra. Det är mycket tillfälligheter. Om man bara kämpar på kan man komma långt.

Hans egen karriär har varit mer bananskal än planering. Än har han inte fått nog av äventyr.

–Jag har bara upplevt Europa och Asien, det hade varit roligt att prova andra kontinenter också. Det känns inte som att det är nästa vecka jag flyttar hem.

Trivs utomlands. ”Det känns inte som att det är nästa vecka jag flyttar hem”, säger Knut Randhem på besök hemma hos föräldrarna i Våxtorp där han växte upp. Bild: Jonatan Gernes
Trivs utomlands. ”Det känns inte som att det är nästa vecka jag flyttar hem”, säger Knut Randhem på besök hemma hos föräldrarna i Våxtorp där han växte upp. Bild: Jonatan Gernes

Lite om: Knut Randhem

Ålder: 30 år.

Bor: I lägenhet i Bangkok med flickvännen Nicki.

Jobb: Brand manager för Dictador i Asien.

Intressen: Matlagning, resa, sprit. Fotboll är kul att titta på.

Favoritdrink: Negroni. Lika delar gin, Campari och Martini rosso.

Dricker till jul: ”Jag har aldrig varit så glad för glögg. Jag brukar göra en drink som heter Hot buttered rum. Rom med varm äppeljuice och ett kryddsmör gjort på kryddpeppar, nejlika och vanilj.”

ANNONS