Aktivitetsbidraget ska räknas på förra årets siffror för att idrottsföreningar inte ska gå förlorande ur pandemin. Dessutom ska en krisfond där föreningar kan söka medel inrättas.
Aktivitetsbidraget ska räknas på förra årets siffror för att idrottsföreningar inte ska gå förlorande ur pandemin. Dessutom ska en krisfond där föreningar kan söka medel inrättas. Bild: Johan Svensson/arkiv

Krisfond kan stötta upp för förlorade intäkter

Att släppa på hyran för sporthallar eller konstgräsplaner blir inte Laholms väg för att hjälpa idrottsföreningar. Istället blir det möjligt att söka pengar från en särskild krisfond.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Kultur- och utvecklingsnämnden (KUN) tog beslut på gårdagens möte om hur de vill hantera årets aktivitetsbidrag för våren med tanke på att coronaviruset och covid-19 drabbat föreningarna.

– Kommunerna runt omkring oss har gjort på olika sätt, vissa har efterskänkt hyror för idrottshallar eller konstgräsplaner till föreningarna. Vi har funderat lite på hur vi kan göra en ersättningsmodell för föreningar som är i behov av reda pengar, Ove Bengtsson (C), ordförande i KUN.

1 miljon kronor

I Laholms kommun blir det en krispott där föreningar kan söka pengar. Men det blir upp till kommunstyrelsen att bekräfta att nämnden kan använda pengarna.

– I våra resultat, som har varit positiva de senaste åren, fonderas överskottet. Nu tänkte vi be kommunstyrelsen om att få använda en miljon kronor till den här fonden där föreningar kan ansöka om extra pengar. Ska man använda de här pengarna så är det nu, säger Ove Bengtsson och fortsätter:

ANNONS

– Av den miljonen tänkte vi att 800 000 kronor ska föreningar kunna söka för förlorade intäkter på grund av pandemin eller andra kostnader kring detta. De resterande 200 000 är för ideella arrangemang att söka för idrottsföreningar och kulturföreningar, säger han.

Aktivitetsbidraget säkras

För aktivitetsbidragets del kommer kommunen se till att föreningar får pengar för minst samma andel aktiviteter som förra våren. Det vill säga att de som haft färre deltagare på grund av att personer tagit ansvar och hållit sig hemma för att minska smittspridning ska inte drabbas. Har man däremot haft fler deltagare än förra året räknas bidraget på årets siffror.

– Man ska inte förlora på aktivitetsstödet i år. Det är klart att det är svårt att vara rättvis i det här läget. Men vi ser inte att det är rättvist att kommunen släpper på hyrorna. Det kommer inte vara alla föreningar som kommer kunna ta del ut av det. Det finns de som inte hyr av kommunen alls och ändå behöver pengar, säger Ove Bengtsson.

Inför mötet hade Laholms FK och Södra Hallands småklubbsallians skickat in skrivelser med hopp om extra stöd och bland annat slopade lokal- och planhyror. För Laholms FK:s del hade de summerat uteblivna intäkter till cirka 270 000 kronor.

ANNONS

– Det här förslaget ska igenom en instans till men jag förutsätter att det går igenom för att det är så pass viktigt. Idrottsrörelsen gör ett fantastiskt arbete för många människor och finns de inte kvar efter den här pandemin, så vet jag inte hur vi ska hantera det, säger Ove Bengtsson.

ANNONS