Kvarnen i Kornhult vill lyfta svensk tradition med folkmusik

I sommar möter den traditionella svenska folkmusiken moderna tolkningar på kaféet Kvarnen i Kornhult.
– Vi har gjort ett bra program som både representerar tradition och modernitet, säger ägaren Olga Lubanski.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Svenska sommaren har anlänt och lunchrushen på kaféet Kvarnen i Kornhult har precis lagt sig. Mitt ute i den halländska skogen håller Laholms dragspelsklubb på att stämma sina instrument för en spelning för kaféets kunder. Varje måndag i juli mellan klockan 15-17 anordnas ”Musik i trädgården” med nationella och internationella musiker som spelar svensk folkmusik och jazz på kaféet.

Olga Lubanski har sedan fem år tillbaka drivit kaféet tillsammans med sin man Emil Buchanan och har alltid varit nyfiken på svensk tradition och folkmusik. Efter att ha flyttat från Danmark till Kornhult fick de genom grannar och bekanta tips på olika folkband i området.

ANNONS

– När man kommer som dansk eller utifrån så är det den svenska folkmusiken man vill uppleva då den är så unik. Det är en så stor del av kulturen, säger Olga.

Men Olga vill inte bara lyfta den svenska traditionen, hon vill utmana den också. Under sommaren har flera yngre musiker bokats för att ge en modern tolkning på den svenska folkmusiken.

Laholms dragspelsklubb ett av flera folkband som spelar på kaféet i sommar.
Laholms dragspelsklubb ett av flera folkband som spelar på kaféet i sommar. Bild: Rut-Anna Nilsson

– Det finns flera äldre folkband men det har varit en utmaning att hitta yngre folkmusiker. Jag har ringt runt under året och haft svårt att hitta ungdomar som spelar svensk folkmusik, säger Olga.

Nästa vecka spelar SkåneFolk som består av folkmusiker mellan åldrarna 16 till 18 år. Musiker från folkmusiklinjen på Göteborgs musikkonservatorium har också spelningar under sommaren.

– Det är coolt att se hur ungdomar tolkar och gör en modern take på svensk folkmusik, säger Olga.

Denna eftermiddagen får åskådarna traditionell svensk folkmusik när Laholms dragspelsklubb höjer instrumenten. I samarbete med Laholms kommun har kaféet fått kulturstöd för att hålla gratis spelningar.

– Vi har gjort ett bra program som både representerar tradition och modernitet, säger Olga.

I sommar kommer kaféet även hålla i trädklättring och ko-safari.
I sommar kommer kaféet även hålla i trädklättring och ko-safari. Bild: Rut-Anna Nilsson

Ko-safari och klättring

Kornhult kommer inte enbart fyllas med folkmusik i sommar. Kaféet har för första gången planerat tillsammans med mjölkgården Stäme Holstein ett Ko-safari för att visa hur kaféets glass produceras. Besökaren får se hur mjölken produceras på gården och sedan äta glass på kaféet.

ANNONS

Längre in i skogen bakom kaféet kommer även trädklättring hållas för alla åldrar och svårighetsnivåer.

ANNONS