Det står inget i körkortsboken om att det inte är tillåtet att parkera utan körkort, hävdade kvinnan som nu har dömts för grov olovlig körning.
Det står inget i körkortsboken om att det inte är tillåtet att parkera utan körkort, hävdade kvinnan som nu har dömts för grov olovlig körning. Bild: Rebecka Kvint

Kvinna trodde att man får parkera bil även utan körkort

Laholmskvinnan visste att hon inte fick köra bil, men trodde att det var okej att parkera utan körkort. Ett missförstånd som blev kostsamt.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Att körningen i ett bostadsområde i Laholm ägde rum rakt framför näsan på polisen gjorde förstås inte saken bättre.

Kvinnan, i 50-årsåldern, hade nyligen fått sitt körkort återkallat av Transportstyrelsen. Därför körde hennes kompis bilen den aktuella dagen, 27 mars i år.

”Står inget om att parkera”

Men kompisen hade ont i axeln och stannade mitt i gatan, berättade kvinnan när hon efteråt ställdes inför rätta. För att inte blockera för en civil polisbil, som kom körandes just då, flyttade Laholmskvinnan sin bil ”kanske tio meter för att parkera den”.

Hon trodde att det var okej, utifrån vad hon läst i körkortsboken från körskolan. I den stod det att man inte fick köra bil om man inte har körkort, men, påpekade kvinnan, ”det stod dock ingenting om att det inte var tillåtet att parkera”.

ANNONS

Hennes resonemang imponerade inte precis på Halmstads tingsrätt.

Parkera = köra

”För att kunna parkera en bil krävs att man måste framföra, det vill säga köra, den”, skriver rätten i domen som nu har fallit. Kvinnan måste ha insett att det fanns risk att förbudet mot att ”köra bil” också innefattade att ”parkera bil”, anser domstolen.

Annars kunde hon ha kontrollerat saken, till exempel genom att kontakta Transportstyrelsen.

Kvinnan döms mot sitt nekande för grov olovlig körning.

Böterna blir inte så höga, 50 dagsböter på totalt 4 500 kronor. Men slutsumman som kvinnan måste betala blir dubbelt så stor – 9 500 kronor – när hennes försvarskostnader och avgift till brottsofferfonden tillkommer.

LÄS MER:Motorcyklar och påverkade togs om hand i trafikkontroll på E6

LÄS MER:Kvinna körde rattfull till Systemet

ANNONS