Laholm först att få besök av nya landshövdingen

Hallands nya landshövding gjorde sitt första officiella kommunbesök i länet under tisdagen, där Laholm blev först ut. Eviga trätofrågor som bilstrand och bostadsbyggande i Gamleby kom självklart upp på bordet.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Under tisdagen hade Brittis Benzler, länsstyrelsens nya chef och regeringens företrädare i länet, ett möte med kommunledningen i Laholm för att sedan besöka Glänningeskolan och företaget Lagafors.

– Det är trevligt med en framtidsinriktad kommun där man inte bara satsar på ett nytänk av skola och utemiljö utan också pedagogiskt. Där man på allvar vill nå alla barn, det blir man glad av att se, säger Brittis Benzler, efter att de rundar av besöket på Glänningeskolan där rektor Svante Dellve har visat runt.

Erfarenheterna av Halland och Laholm är ännu blygsamma för den tidigare gotlänningen men sedan starten på ämbetstiden har hon hunnit sätta sig in i en del frågor som exempelvis Laholm har gemensamt med länsstyrelsen.

ANNONS

– Saker som kommit upp är delvis de som alltid ligger på bordet. Det är bilstranden och planer för bostadsbyggande, som i centrala Laholm, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholm efter sittningen.

Att kommunen och länsstyrelsen haft olika åsikter om kvarteret Hästen har inte travat förbi landshövdingen.

– Att bygga nytt i en medeltida stad är jag van vid, säger Brittis Benzler och fortsätter:

– Innanför ringmuren är det dessutom världsarv men där lyckas man ändå bygga nytt. Men det handlar om hur man gör det och tar hänsyn. Oftast går det att hitta en väg framåt, säger hon.

Brittis Benzler har i sitt värv som politiker för Vänsterpartiet på Gotland, innan hon blev utnämnd som landshövding, haft ögonen på Halland.

– Det är klart att Halland som en liten region, som inte är ett storstadslän men ändå har en positiv utveckling är något som man kikar på. Det är någorlunda likt med frågor som besöksnäring, jordbruk och markanvändning som är aktuellt på Gotland, säger hon.

Frågor som hon generellt vill ägna sig åt under sin tid som landshövding i Halland är bland andra regionala utvecklingsfrågor.

– Jag vill få till en bra samverkan mellan länsstyrelsen, kommuner, organisationer och medborgare, för att vi ska få ett bra samtalsklimat, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Regeringen har nyligen tagit beslut kring Agenda 2030 och det ska bli roligt att samla till ett gemensamt arbete för en hållbar utveckling, säger Brittis Benzler.

LÄS MER:Brittis Benzler ny landshövding i Halland: ”En omställning”

LÄS MER:"Tillsammans tror jag att vi blir starkare och skapar bättre förutsättningar"

LÄS MER:Hästen står installad i väntan på regering

ANNONS