Viktor Gustafsson i fyran och Freja Lindqvist i sexan tycker båda att de blir piggare på lektionerna när de äter frukost i skolan.
Viktor Gustafsson i fyran och Freja Lindqvist i sexan tycker båda att de blir piggare på lektionerna när de äter frukost i skolan. Bild: Evelina Gunnarsson

Lärare hoppas att frukost ska bidra till bättre skolresultat

Sedan skolstarten i höstas får eleverna på Hishultsskolan frukost på skolan. Lärarna hoppas att maten ska ge bättre resultat i längden.

ANNONS
LocationHishult|
|

Under hösten har lärare och elever på Hishultsskolan arbetat med hälsa i en förhoppning om att elevernas resultat ska gynnas.

– Vi ser till att alla eleverna får frukost i skolan. Det ger dem energi, de mår bättre på dagen och orkar mer. Det leder i sin tur till högre resultat, säger läraren Maria Albrektson.

Varje morgon mellan kvart i åtta och kvart över åtta serveras frukost i Hishultsskolans matsal. Endast ett fåtal elever väljer att inte äta frukost i skolan.
Varje morgon mellan kvart i åtta och kvart över åtta serveras frukost i Hishultsskolans matsal. Endast ett fåtal elever väljer att inte äta frukost i skolan.

Någon förändring i resultaten har lärarna inte hunnit se. Däremot upplever de att det är färre konflikter på rasterna.

Skolan sökte 8 000 kronor stadsbidrag för Likvärdig skola. De pengarna räckte några månader. Sedan dess har Majblomman Hishult stöttat med de 800-1 000 kronor som frukosten varje vecka kostar. Pengarna räcker terminen ut, men både elever och lärare hoppas på en fortsättning.

ANNONS

Maria Albrektson uppskattar att 10 av 57 elever inte äter frukost på skolan. Freja Lindqvist i sexan och Viktor Gustafsson i fyran gillar frukosten.

– Då slipper man stressa hemma innan taxin kommer, säger Freja Lindqvist.

Mattis Påhlsson passade på att äta en rostmacka innan lektionerna drog igång för dagen.
Mattis Påhlsson passade på att äta en rostmacka innan lektionerna drog igång för dagen. Bild: Privat

– Det är bra, man har lättare att koncentrera sig och kan fokusera bättre i skolan, säger Viktor Gustafsson.

Skolan har också infört skoljoggen, en kilometerlång runda i skogen som klasserna går innan rasten.

– Nu är jag piggare när jag kommer hem och har gått länge i skolan, innan var jag jättetrött, säger Viktor Gustafsson.

Förutom frukosten och skoljoggen har skolan köpt in ett antal hjälpmedel till klassrummen. Numera finns uppskattade höj- och sänkbara skrivbord, pilatesbollar och gungor att vila fötterna på i klassrummen. Pengarna kommer också från Skolverkets Likvärdig skola.

ANNONS