Mellbystrands camping lägger fram ett förslag om en modernisering av gamla Marias camping. I skissens nedre del syns det tilltänkta poolområdet och den nya gata som campingen vill ha som tillfart. ”Vi har jobbat med en vision sedan vi tog över, säger delägaren Fredrik Nilsson.
Mellbystrands camping lägger fram ett förslag om en modernisering av gamla Marias camping. I skissens nedre del syns det tilltänkta poolområdet och den nya gata som campingen vill ha som tillfart. ”Vi har jobbat med en vision sedan vi tog över, säger delägaren Fredrik Nilsson.

Mellbystrands camping lägger fram stora planer

Den gamla slitna Marias camping ska förvandlas till en betydligt modernare Mellbystrands camping med högre status.
– Vi ser en trend mot mer av hotellboende, men på egna ytor, säger Fredrik Nilsson.

ANNONS
LocationMellbystrand|
|

Det rör på sig i Mellbystrand. I går berättade HP om Strandhotellets satsning på en ny äventyrsgolfbana. Nu har ägarna till Mellbystrands camping (tidigare Marias camping) sökt planbesked för att få utveckla och utöka sitt campingområde.

Fredrik Nilsson och Lennart Ekberg tog sig an campingen i somras.

LÄS MER:Nya ägare vill väcka liv i Marias camping

– Vi har jobbat med en vision sedan vi tog över. Vi vill inte göra småsaker här och var, utan ta ut en riktning. Men det här sker inte på ett år eller två, utan över tid. 2029 har campingen 100-årsjubileum och det är en bra ram att sikta mot, säger Fredrik Nilsson.

ANNONS

Pooler på ängen

Ägarna vill ha en ny detaljplan för campingområdet. Då vill de också kunna använda den länge omdebatterade ängen söder om campingen.

På gröningen har campingägarna och deras konsult Tengbom arkitekter skissat in ett poolområde, fler stugor och padelbanor. Intill poolerna tänker man sig en restaurang och närbutik.

– Det är en yta som vi betalar för men i stort sett inte kan använda. Vi vill göra så att alla, inte bara våra campinggäster, ska kunna nyttja de olika faciliteterna, säger Fredrik Nilsson.

– Vår tanke är att öppna campingen utåt för alla som befinner sig i området.

Föreslår ny gata

Som bekant planeras ett stort spa-hotell i Mellbystrand. Hur trafiken till och från campingen då ska dras har blivit en tvistefråga.

LÄS MER:Spa-hotellet stoppar infart till campingen

Mellbystrands camping för nu fram ett nytt förslag: att skapa en ny gata som förlänger Vinbärsvägen, går genom gröningen med pool och padel, och fram till den nuvarande receptionsbyggnaden.

– Kommunens huvudinriktning, med infart från Videvägen, är inget gångbart alternativ. Det skulle kasta om hela campingens verksamhet. Nu satsar vi på en butik som blir öppen för alla och då skulle man få köra genom campingen för att komma dit. En annan lösning behövs, säger Fredrik Nilsson.

Campingen är den största i Laholms kommun. Här fotograferad från luften en varm sommardag.
Campingen är den största i Laholms kommun. Här fotograferad från luften en varm sommardag. Bild: Ida Hernbrandt Linusson/Arkiv

Över huvud taget andas förslagen i ansökan en rejäl statushöjning av campingen. Fredrik Nilsson menar att ett planbesked är viktigt för framtiden.

ANNONS

– Det ställs mycket nya krav på ett ställe att campa på. Tidigare räckte det med en gräsplätt, nu ser vi en trend att det går mer mot hotell, men på egna boytor. Det svänger mot en helt annan typ av camping än vad vi har haft traditionellt i Sverige, säger Fredrik Nilsson.

Campingar klassificeras med stjärnor. Var siktar ni?

– Vi får ta det steg för steg. För att kunna bli en femstjärnig camping måste vi ha en pool. Sedan om vi siktar dit eller på fyra stjärnor vågar jag inte svara på. Det viktiga för oss är att ha en plats för våra gäster som är omtyckt, oavsett hur många stjärnor vi har.

ANNONS