Skorstenen på Nilsson special vehicles fabrik släpper ut lösningsmedel från sprutspackling. Efter många turer de senaste åren kräver nu länsstyrelsen att företaget gör en ny utredning.
Skorstenen på Nilsson special vehicles fabrik släpper ut lösningsmedel från sprutspackling. Efter många turer de senaste åren kräver nu länsstyrelsen att företaget gör en ny utredning. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv

Nilssons bilfabrik måste utreda utsläppen en gång till

Klagomålen på de kemiska utsläppen från Nilssons bilfabrik fick till slut gehör hos länsstyrelsen. Nilsson måste ännu en gång genomföra en utredning kring vad som släpps ut i luften.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Grannar och föräldrar till barn på intilliggande Sofiero förskola var 2018 inte nådiga i sin kritik mot den stickande lukten som kommer från bilfabriken Nilsson special vehicles.

LÄS MER:Grannarna trötta på lukt från bilfabriken

LÄS MER:Föräldrar tar hem barn från förskola

Bolaget, som bygger om bilar till bland annat ambulanser och likbilar, tvingades göra ett flertal undersökningar och utredningar kring utsläppen.

Men sommaren 2019 gav granskaren Arbets- och miljömedicin Syd beskedet att ”det inte verkar föreligga någon medicinsk hälsorisk”.

LÄS MER:Expert ser ingen risk med utsläpp från bilfabrik

Historien tog dock inte slut där. Två mammor till barn på förskolan hade redan i mars 2019 vänt sig till länsstyrelsen för att överklaga ett av kommunens förelägganden.

Överklagande låg länge hos länsstyrelsen

Tiden har gått, och överklagandet har nästan fallit i glömska. Men nu har länsstyrelsen fattat sitt beslut: Bilfabriken måste göra en ny spridningsberäkning.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt osäkerhet kring risk med utsläpp nära förskola

Den nya utredningen ska omfatta både lösningsmedlet styren och ”samtliga övriga VOC (lättflyktiga organiska föreningar) som används av bolaget”.

Länsstyrelsen, som anser att försiktighetsprincipen bör gälla när man inte vet effekten av de samlade utsläppen, ger Nilssons nio veckor på sig att göra utredningen.

– Vi har tagit till oss informationen och kommer nu att kontakta våra normala parter i de här ärendena för att se vad detta innebär. Vi har tre veckors svarstid och behöver titta på detaljerna, säger Nilssons vd Fredrik Nilsson.

– Den här kompletteringen ser vi inte skulle betyda några nämnvärda förändringar. Vi har väldigt lite ytterligare ämnen i vår verksamhet, fortsätter han.

”Länsstyrelsen har förstått allvaret i situationen”

Anton Rosberg har varit en talesperson för dem som kritiserat utsläppen. Han säger:

– Länsstyrelsen har förstått allvaret i situationen. En av de saker som länsstyrelsen vill är att man ska ange timmedelvärden. Vi har tidigare pratat om att det är kraftiga utsläpp momentant. Det doldes i ett årsmedelvärde.

– Nu ska de också titta på alla VOC och inte bara styren. Som vi har sagt några gånger handlar det om en giftig cocktail. Jättebra att alltihop ska kollas nu, fortsätter Anton Rosberg.

Hur har det varit med lukten nu på senare tid?

– Det förekommer fortsatt. Beroende på vindriktning är det förskolan som känner det, eller att det går in mot villorna i området.

ANNONS

Fredrik Nilsson beskriver att klagomålen har bedarrat sedan det stormade som värst 2018 och 2019.

– Klagomål är något som bör vändas till kommunens miljökontor. Men jag har inte hört något på väldigt länge, säger han.

ANNONS