Samverkan Laholm bildades av sex partier efter valet 2018. Koalitionen styr Laholm, och nu vill båda falangerna i det splittrade Trygghetspartiet sitta med i sexpartistyret.
Samverkan Laholm bildades av sex partier efter valet 2018. Koalitionen styr Laholm, och nu vill båda falangerna i det splittrade Trygghetspartiet sitta med i sexpartistyret. Bild: Henrik Williamsson

Nya Trygghetspartiet verkar vinna fajt om att få styra i Laholm

Efter att Trygghetspartiet splittrats har det blivit dragkamp om vilken falang som ska fortsätta samarbetet med den styrande koalitionen i Laholm. Kommunrådet Erling Cronqvist (C) förordar det Nya Trygghetspartiet.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Efter infekterade strider inbördes har Trygghetspartiet delats i två delar.

På ena sidan står det numera helt lokala partiet ”Trygghetspartiet Laholm”. På den andra står ”Nya Trygghetspartiet”, anslutet till Trygghetspartiets riksorganisation och med fullmäktigeledamoten Inger Reinfeldt i spetsen.

LÄS MER:Trygghetspartiet slets itu efter personstrider

LÄS MER:Reinfeldt: ”Turbulent sedan 2018”

Inger Reinfeldt tänker sitta kvar på partiets enda mandat i fullmäktige. Men vilken partibeteckning får hon?

Vilde eller inte

– Hon blir politisk vilde. Partibeteckningen blir ett streck, säger kassören i ”gamla” Trygghetspartiet Nils Perlhagen.

Han säger att han har fått det beskedet från Valmyndigheten. HP kunde på torsdagen inte nå Valmyndigheten för att få detta bekräftat.

När HP talade med Inger Reinfeldt för ett par dagar sedan var hon övertygad om motsatsen:

ANNONS

– Jag blir inte vilde. Vi har startat Nya Trygghetspartiet och det är inlämnat till Skattemyndigheten där allt håller på att bli klart.

Båda falangerna menar också att de har rätten till namnet Trygghetspartiet och att de andra måste byta namn.

Trygghetspartiet har varit ett av partierna Laholms styrande sexpartikoalition Samverkan Laholm (C, M, KD, L, MP och TP). Nu vill båda TP-falangerna ingå i den samverkan.

Nils Perlhagen säger att det gamla partiet kontaktat kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C), som ställt sig på Inger Reinfeldts sida.

– Han gick på det som stod i tidningen, att de är ett parti. Det blev väldigt tråkiga följder, säger Nils Perlhagen.

Fullmäktigemandat viktigast för sexpartistyret

Erling Cronqvist bekräftar att han fått mejl från gamla Tryghetspartiet som velat träda in i koalitionen. Men han vill ha in Nya Trygghetspartiet i Samverkan Laholm.

– I det här fallet är det Inger Reinfeldt som sitter på mandatet i fullmäktige. Och det nya partiet är medlem i deras riksorganisation. Gamla Trygghetspartiet är som jag ser det helt av banan, säger Cronqvist.

Huruvida Inger Reinfeldt blir politisk vilde eller ej är inte avgörande, menar han.

– Man kan inte putta henne från fullmäktige. Och det är egentligen det som är viktigt för Samverkan Laholm. Sedan om där står streck eller Nya Trygghetspartiet spelar ingen roll så länge hon fortsätter vara med i Samverkan Laholm.

ANNONS

Avsagd ledamot kan sitta kvar

Trygghetspartiet har en ordinarie plats i socialnämnden. Där sitter Lena Åkesson. Hon lämnade nyligen in en avsägelse från uppdraget.

När HP ringer henne säger hon:

– Jag har inga kommentarer till det. Det är Inger Reinfeldt och (rikspartiets ordförande) Gary Krabb som för talan för oss, säger Lena Åkesson.

När du hänvisar till dem antar jag att du vill vara i det Nya Trygghetspartiet.

– Absolut. Men det är det enda jag vill säga.

I stället för Lena Åkesson vill ”gamla” Trygghetspartiet flytta upp ersättaren Inger Stenberg, som tillhör deras falang.

Men Erling Cronqvist tror inte att det blir något byte:

– Jag har pratat med Lena och hon frågade om hon kunde ta tillbaka avsägelsen. Jag svarade att hon kan ändra sig så länge inte fullmäktige beslutat något.

Samverkan Laholm styr kommunen i minoritet. De sex partierna sitter på 20 av 41 mandat.

LÄS MER:Ny styrelse startar upp nytt parti i Laholm

ANNONS